Bílek prý rezignoval, aby neškodil GIBS. Podle některých poslanců čelil politickým tlakům

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek podle některých poslanců rezignoval na základě politických tlaků. O jeho odchodu a situaci v GIBS jednala dnes sněmovní komise pro kontrolu činnosti inspekce. Bílek jejím členům řekl, že rezignoval ze svého osobního rozhodnutí, aby organizaci neškodil. Politické tlaky jako důvod nezmínil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Bílek (na snímku z 12. března 2014) končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Požádal o propuštění ze služebního poměru

Ivan Bílek (na snímku z 12. března 2014) končí v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů. Požádal o propuštění ze služebního poměru | Zdroj: ČTK

„Krok pana Bílka není úplně překvapivý, protože, co sleduju od začátku založení komise, byly tam intenzivní tlaky na to, aby se takzvaně něco našlo. Někteří kolegové měli údajně stranické zadání takového rázu,“ naznačil člen komise, poslanec za hnutí Úsvit Martin Lank.

Podle poslance TOP 09 Daniela Korteho o odvolání Bílka usilovalo především hnutí ANO. Poslankyně za ANO a členka komise Jana Lorencová práci GIBS kritizovala. Podle ní organizace neodpovídala dostatečně poslancům na dotazy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéf GIBS Ivan Bílek čelil podle některých poslanců politickým tlakům. Shodli se na tom po jednání sněmovní komise pro kontrolu inspekce

„Pan místopředseda vlády Babiš se opakovaně kriticky vyjadřoval na adresu GIBS. A to, co předváděla jeho poslankyně zde na komisi celý rok, bylo místy dost za čárou. Evidentně ze strany ANO ty tlaky proti panu Bílkovi byly,“ prohlásil Korte.

Tlak na Bílka ze strany hnutí ANO a také ČSSD kritizoval i poslanec za koaliční KDU-ČSL Ivan Gabal. „Všichni zaznamenali výzvy k rezignaci ze strany politiků, i těch, kteří dokonce s GIBS nemají nic společného. To nelze přehlédnout. Je to podle mého názoru politický tlak,“ uvedl.

O politických tlacích na šéfa GIBS mluvil i šéf sněmovní komise pro kontrolu činnosti GIBS sociální demokrat Václav Klučka. „Pod takovouto mediální kampaní doprovázenou politickým tlakem by rezignoval asi každý. Mám na mysli přímý přenos z vyšetřování olomoucké kauzy v médiích,“ vysvětlil.

Způsob výběru nového šéfa GIBS má stanovit právní analýza

Výběr nového šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů se může protáhnout. Podle premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD neexistuje žádná lhůta, do které by měl být nový ředitel inspekce zvolený. Při výběru chce Sobotka upřednostnit kvalitu před rychlostí.

Generální inspekce bezpečnostních sborů existuje od roku 2012. Jejím úkolem je vyhledávat, odhalovat a vyšetřovat trestné činy příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. GIBS od počátku vede Ivan Bílek, do funkce ho jmenoval tehdejší premiér Petr Nečas.

„Nechám si zpracovat právní analýzu, která určí, jestli tady existuje nějaký časový horizont, do kterého musí takovéto rozhodnutí proběhnout,“ uvedl Sobotka.

„V tuto chvíli GIBS řídí jeden z náměstků, který byl pověřený odcházejícím ředitelem. Takže GIBS není bez vedení a zatím tady žádný konkrétní časový horizont není,“ dodal.

Ivan Bílek ve funkci skončí 30. listopadu. GIBS dočasně povede jeho náměstek Michal Murín.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme