Soud potrestal tři skladníky za ztrátu věcí Marilyn Monroe. Dva z nich skončí ve vězení

Městský soud v Praze dnes vynesl rozsudek v kauze krádeže mobiliáře výstavy o americké herečce Marilyn Monroe. Dva obžalované potrestal pěti lety vězení, další skladník dostal tříletou podmínku. Zcizené věci měly být v roce 2013 součástí výstavy v Jízdárně Pražského hradu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marilyn Monroe

Marilyn Monroe | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain

Krádež diáře, punčoch nebo pohovky legendární herečky Marilyn Monroe mají podle soudce Tomáše Kubovce na svědomí tři lidé, kteří zboží vykládali.

Šlo o už dřív trestaného Slováka Eugena Čergeho a Milana Kožinu. Spolu s Josefem Hortem údajně ukradli zboží z celkem sedmi kamionů. Byly tam elektrospotřebiče, kosmetika a i věci, které patřily k výstavě s názvem Marylin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soud rozdal tresty v kauze krádeže věcí pro výstavu o Marilyn Monroe. U rozsudku byla reportérka Veronika Hlaváčová

„Převedli na jiného a částečně na sebe a ukryli zboží minimálně v celkové hodnotě osm milionů 943 tisíc korun. Ukryli věc, která byla získání trestným činem spáchaným na území České republiky i v cizině a spáchali takový čin ve vztahu k věci, která má hodnotu velkého rozsahu,“ uvedl soudce Tomáš Kubovec.

Organizovaná skupina podle něj podvedla přepravce a kamiony nasměrovala na jiné překladiště, než kam auta původně měla dorazit.

Obžalovaní vinu odmítli, zatím si nechali lhůtu pro odvolání. Dva muži, kteří dostali pětileté tresty, jsou recidivisté a v tuhle chvíli jsou ve vazbě.

„Nikdy jsem nezajišťoval uskladnění a odbyt odcizeného zboží a nemám cokoliv společného s krádežemi věcí z kamionu, jak uvádí obžaloba,“ řekl Čerge v závěrečné řeči. „Tvrdím, že jsem byl najat na manuální práci. To, že jsem ve skladě v Holešovicích měl plnit funkci nějakého šéfa či organizátora, tvrdí čistě jen zaměstnanci zmíněného areálu,“ hájil se Kožina.

Lhůtu pro odvolání si ponechala i státní zástupkyně Hana Vlášková. Soudce totiž čin překvalifikoval z podvodu na podílnictví, kde je nižší sazba.

„Obžalovaní byli součástí daleko obsáhlejší skupiny, kterou se nepodařilo a nepodaří zajistit, protože to je trestná činnost, která se hodně těžko rozkrývá. Zvážím, jestli s tím budu souhlasit, nebo podám odvolání,“ uvedla Valášková.

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme