Fotbalisté mají zkaženější zuby než běžná populace, zjistili odborníci v Anglii

Alarmující zjištění přinesla studie britských vědců týkající se zubních potíží u profesionálních fotbalistů. Hráči v Premier League a nižších soutěžích mají podle výzkumu londýnské University College zkaženější zuby, než je u dospělé populace běžné. Zubní implantáty tak někdy při britských cenách přijdou dráž, než přestupy některých hráčů v české lize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: FreeDigitalPhotos.net

Ravel Morrison, velký talent anglického fotbalu, někdejší hvězdička West Hamu United a dnes záložník římského Lazia, má dnes už zase úsměv od ucha k uchu.

V roce 2012 ale musel opustit klubové turné před novou sezónou a akutně vyhledat zubního lékaře. Ten mu pak vytrhl ne jeden nebo dva, ale hned sedm zkažených zubů. Implantáty pak klubovou pokladnu West Hamu přišly na milion korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalisté v Británii mají podle vědců zkaženější zuby, než je u dospělé populace běžné. Studie zaujala zpravodaje Jiřího Hoška

Právě tenhle londýnský klub dnes platí mezi týmy, které kladou velký důraz na preventivní zubní prohlídky a kvalita zubů potenciálních posil je zajímá skoro stejně jako schopnost fotbalistů dávat góly.

Zbrusu nová studie otištěná v British Journal of Sports Medicine se podívala na zoubek 187 profesionálním fotbalistům v Anglii a Walesu.

Tým kolem profesora Iana Needlemanaz University College London zjistil, že skoro čtyři z deseti hráčů trpí zubním kazem, 57 procent se potýká s erozí zubní skloviny a osm z deseti fotbalistů bojuje s paradentózou.

Příčinou mohou být energetické nápoje

Celkově ze studie, které se zúčastnil třeba Manchester United, Swansea nebo Southampton, vyplývá, že hráči mají chrup v horším stavu, než jaký je průměr britské populace.

Vědci mají podezření, že za tím může být hlavně dlouhodobá konzumace sportovních energetických nápojů s vysokým obsahem cukru.

Odborníci z University College London zjistili podobně neuspokojivý stav zubů taky u sportovců, kteří před třemi lety přijeli na olympijské hry v britské metropoli.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme