Rozsáhlé požáry ničí indonéské pralesy. Plameny spálily oblast větší než Morava

Rozsáhlé požáry sežehly v Indonésii více než tři miliony hektarů země. Na evakuaci se připravují desetitisíce lidí, v některých městech na ostrovech Borneo a Sumatra je kvůli kouři vidět jen na několik málo metrů. Přes půl milionu Indonésanů trpí akutní infekcí dýchacích cest.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indonéští vojáci bojují s plameny na ostrově Borneo

Indonéští vojáci bojují s plameny na ostrově Borneo | Zdroj: Reuters

Oblast, která hoří, je dlouhá pět tisíc kilometrů.Plameny už pohltily oblast, která je velká jako jeden a půl Moravy.

V ohrožení je kromě lidí i velké množství unikátních přírodních druhů, například orangutani, tygři sumaterští nebo medvědi malajští. Požár navíc posílá do ovzduší více oxidu uhličitého než celá americká ekonomika nebo všechna auta v Německu za celý rok.

Plameny se kvůli nepřístupnému terénu nedaří uhasit. Protože jde o rašelinovou oblast, oheň se šíří i pod zemí. Indonésie teď navíc trpí nedostatkem deště. Kvůli klimatickému jevu El-Niňo se prodloužilo každoroční období sucha.

Příchod dešťů proto v zemi vyhlížejí s obrovskými nadějemi. "Jakmile se objeví mraky, vyšleme do vzduchu letadla, aby uměle vyvolala déšť," říká ministr Luhut Panjaitan, který koordinuje záchranné práce.

Na ostrově Borneo se kvůli kouři z požárů snížila viditelnost na minimum | Foto: ČTK

Nekontrolovaný požár mohl vzniknout při pravidelném vypalování pralesů. Indonéští farmáři tímto způsobem získávají novou zemědělskou půdu. Experti už teď mluví o největší přírodní katastrofě, která bude mít dopad na celosvětové ovzduší.

Indonéské pralesy představují 10 % plochy světových tropických deštných pralesů. Indonésie je domovem 12 % všech druhů savců, 16 % všech druhů plazů a obojživelníků, 17 % všech druhů ptáků a 25 % druhů ryb.

Pavlína Nečásková, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme