Menšiny žijící v Turecku mají obavy z autokratické vlády a nacionalistických nálad

Volby v Turecku vyhrála Strana spravedlnost i rozvoje (AKP), spojená s osobou prezidenta Erdogana. Strana je považována za konzervativní a islamistickou. Menšiny žijící v Turecku pak mají obavy z autokratické vlády i růstu nacionalistických nálad. Obtížné období čekají především Kurdové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecké volby vyhrála Strana spravedlnost i rozvoje (AKP), spojená s osobou prezidenta Erdogana

Turecké volby vyhrála Strana spravedlnost i rozvoje (AKP), spojená s osobou prezidenta Erdogana | Zdroj: Reuters

Televize SAT-Yedi TÜRK je jediná křesťansky orientovaná televize v Turecku. Vysílá dokumenty, přenosy i záznamy bohoslužeb a zprávy ze života malé křesťanské komunity.

„Točíme a vysíláme pořady o křesťanství a pro křesťany. Od pořadů pro ženy, přes seriály až po dětské vzdělávací programy,“ vysvětluje scénárista Seyfi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Menšiny v Turecku mají obavy z toho, co bude po volbách následovat. Více od zvláštního zpravodaje Jaromíra Marka

Křesťanská komunita v Turecku je jako kapka v moři. Nanejvýš dvě stě tisíc lidí v 75milionovém národě. Trvalo pět let, než televize získala licenci.

„Museli jsme překonat mnoho právních překážek na cestě k udělení licence, zároveň si ale myslím, že někdo prostě nechtěl, aby v muslimské zemi existovala křesťanská televize,“ hodnotí člen představenstva televize Levent Kinran.

Turecko je převážně islámská země. Křesťané jsou přijímáni, ale s nedůvěrou. Dějiny soužití křesťanů, často příslušníků etnických menšin, jsou v Turecku doslova psány krví. Dnes je ale situace mnohem lepší než kdykoliv dříve.

Potvrzuje to televizní redaktorka Semirfe, která jako křesťanka nikdy žádné problémy nepociťovala, na adresu muslimů prý nemůže říct nic špatného.

Scénárista Seyfi otevírá internetové stránky televize. Drobné útoky ze strany islámských radikálů proti křesťanské televizi prý jsou prý docela časté.

Protesty proti výsledkům voleb rozháněla v tureckém Diyarbakiru policie | Foto: Reuters

„Během dvou měsíců se islamističtí hackeři dvakrát nabourali do našich internetových stránek a zablokovali je. Na našich webovkách přitom nic špatného o islámu nepíšeme, vlastně o něm nepíšeme vůbec. Na satelitu Turksat je 600 islámských stanic, křesťanská jen jedna, ale ta jim vadí,“ říká hořce Seyfi.

Narodil se na jihovýchodě země, v konzervativním městě Gaziantep. Za náboženskou svobodou nakonec odešel do kosmopolitního Istanbulu.

„Neustále se mě snažili konvertovat k islámu, chtěli měnit mé názory. Bylo to vyčerpávající. Pořád si ale myslím, že křesťané a muslimové mohou žít pohromadě.

Etnicky a nábožensky pestrá společnost je podle něj lepší, než jednobarevný monolit. Ne všichni lidé v Turecku podle něj tento názor zastávají.

„Turecko je sekulární stát, ale nevíme, co se stane zítra. Výsledky voleb nás překvapily a zaskočily. Menšiny včetně křesťanů mají obavy z toho, co bude následovat. Jsem pastor a moji věřící mají obavy z toho, co se děje okolo v muslimském světě,“ říká protestantský kněz a člen představenstva televize SAT-Yedi TÜRK Levent Kinran.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme