Pád rumunské vlády. Premiér Ponta po tragickém požáru v hudebním klubu odstupuje

Rumunský premiér Victor Ponta dnes podá demisi. Reaguje tak na nedávný požár v hudebním klubu v Bukurešti. Při neštěstí zemřelo 32 lidí a desítky dalších jsou ve vážném stavu. Tragédie vyvolala v Rumunsku protivládní demonstrace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rumunský premiér Victor Ponta ohlásil demisi

Rumunský premiér Victor Ponta ohlásil demisi | Zdroj: Reuters

Premiér celé měsíce odolával tlakům na odchod kvůli korupčním aférám, dnes demisi své vlády oznámil v přímém televizním vystoupení.

"Doufám, že rezignace vlády uspokojí lidi, kteří byli v ulicích, musím přiznat, že hněv ve společnosti je oprávněný," prohlásil odstupující Victor Ponta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Rumunsku přiblížil analytik Českého rozhlasu Milan Slezák

Bukureští v úterý pochodovalo k sídlu rumunské vlády na 20 tisíc lidí. S hesly jako "demise", "vrazi" nebo "taky máte děti" žádali protestující konec vlády Victora Ponty. Premiéra viní z odpovědnosti za údajně laxní bezpečnostní kontroly na diskotékách.

Demisi vlády žádaly v ulicích Bukureště tisíce lidí | Foto: Reuters

V Bukurešťském hudebním klubu Colectiv začalo hořet v pátek v noci, když tam metalová skupina Goodbye to Gravity odpálila pyrotechniku. Od jiskry rychle vzňala izolace uvnitř klubu.

V klubu bylo v tu dobu až 400 lidí, kteří v panice prchali a ucpali jediný průchozí východ. Na místě zasahovalo asi 60 sanitek.

Prezident Klaus Iohannis zřejmě Victora Pontu pověří vedením kabinetu až do vyřešení situace. Po tragédii vyzval k zásadní změně rumunské společnosti sužované všudypřítomnou korupcí.

Zranění byli rozvezeni do několika bukurešťských nemocnic | Foto: Reuters

Český rozhlas, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme