Farář Josef Toufar z Číhoště svým příběhem inspiroval filmaře, dokument diváci zhlédnou 17. listopadu

4. listopad 2015
Zprávy z

Případ takzvaného Číhošťského zázraku i po pětašedesáti letech stále žije. Ve venkovském kostelíku se tam v prosinci 1949 několikrát pohnul křížek. Státní bezpečnost toho využila, zatkla a následně umučila faráře Josefa Toufara. Jeho příběh je popsán v několika knihách, nově také v televizním dokumentu s názvem Mrtvolu sprovoďte ze světa.

Televizní premiéru zažije tento snímek 17. listopadu. „Ukazuje to, že i přes tolik utrpení a tak dlouhé období, kdy se o tom nemluvilo a pak i dlouhé hledání, se dospělo k dobrému konci. Takovéto činy není možné zapomenout a nikdy zapomenuty nebudou,“ řekl Českému rozhlasu kreativní producent Patrick Diviš.

Lidé na televizní obrazovce uvidí i záběry z exhumace farářových ostatků. Josefa Toufara totiž StB pohřbila pod cizím jménem do hromadného hrobu v pražských Ďáblicích. A nebylo vůbec jasné, kde se vlastně tělo kněze nachází. „První sonda na místě, kde jsme byli přesvědčeni, že to je, neodpovídala skutečnosti,“ dodává Miloš Doležal, spisovatel a badatel, který se odkazem Toufara zabývá téměř celý svůj život a je také autorem poslední knihy. „Archeologové ale provedli ještě dvě malé sondy a ta jedna se ukázala jako správná.“

Hodnověrné zdroje ke studiu 50. let existují

Číhošť je malá vesnička poblíž Ledče nad Sázavou. Zdroji informací jsou jednak místní lidé, několik svědků pohybů křížku a následné mašinérie tajné policie stále žijí. „Případem se v roce 1968 zabývala vyšší vojenská prokuratura s osmdesáti různými svědky – příslušníky bezpečnosti, lékaři. Druhý zdroj jsou pamětníci,“ potvrzuje Doležal s tím, že stále žije zdravotní sestra, která byla u Toufarovy operace v sanatoriu Sanops, kam zmučeného kněze převezli z věznice ve Valdicích.

autor: daz
Spustit audio