Pardubice hlídají nové kamery, strážníci vás poznají na 200 metrů

4. listopad 2015 15:46

Vybrané ulice i parky v Pardubicích jsou pod neustálým dohledem kamer. Městská policie úplně obnovila původní kamerový systém, pořídila nejmodernější přístroje a díky nim má dokonalý přehled o dění hlavně v centru města.

„Máme nově zavedený kamerový systém. Hlavní výhodu to má, že to je nepřetržité monitorování střeženého prostoru, lepší kontrola dopravní situace, nápomoc hlídkám. Oni přijedou k přestupku, my si tam můžeme dát kameru a tím jim pomáháme, že celou záležitost monitorujeme, “ říká Lucie Pecinová, jedna ze dvou operátorů, která sedí před deseti velkými obrazovkami.

Kamer bude 40

Na obrazovkách bylo vidět Pernštýnské náměstí, třída Míru, Sukova třída a dokonce Tyršovy sady, most přes Chrudimku do parku na Špici. „Těch míst, kde jsou kamery, je přibližně 25, ale plánuje se 40,“ dodává Pecinová.

Kamera na věžáku Magnum

„Je to kompletně předělané, protože původní systém byly analogové kamery a přenos jsme měli po bezdrátových pojítkách. Tento systém je podstatně modernější. Jsou to kamery s digitálním záznamem. Snažili jsme se maximálně využít přenosu po optických vláknech,“ říká autor projektu Petr Kvaš.


Moderní kamery
Nové kamery snímají ve full HD. Záznam se v plném rozlišení ukládá na paměťovou kartu a ve snížené kvalitě se v reálném čase odesílá na dispečink. Kamery se otáčejí o 360 stupňů, mají 36násobný optický zoom a noční vidění. Jsou kovové a odolné proti vandalům.

A dodává: „ Každá kamera má optický zoom i na vzdálenost 200 metrů je schopna rozlišit člověka naprosto spolehlivě. Co v tu chvíli vidíme, se nahrává.“

Dnes je v Pardubicích 26 kamer a městská policie chystá do konce roku instalovat dalších 40 přístrojů.

autor: ba
Spustit audio

Související