Penzisté by měli dostat příští rok příspěvek k důchodu 1000 korun

Jednorázový příspěvek pro důchodce bude zřejmě vyšší, než se původně předpokládalo. Sněmovní sociální výbor jednomyslně podpořil návrh, aby se z původně vládou navržených šesti set korun zvedl na rovnou tisícikorunu. Tu by měli penzisté dostat v první polovině příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Poslanci by mohli o normě rozhodnout už tento pátek. Jednorázový příspěvek celkem přijde asi na tři miliardy korun.

Návrh rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí pro příští rok tento výdaj nepředpokládá, měl se pokrýt mimo jiné z očekávané úspory z letoška.

„Nicméně domluva je, že peníze ušetřené z letošního roku se převedou do rozpočtu MPSV, aby mohla být tato částka vyplacena,“ řekla poslankyně hnutí ANO Radka Maxová.

Na jednorázovém příspěvku pro důchodce se vláda shodla kvůli nízké valorizaci penzí. Ta bude příští rok kvůli nízké inflaci a malému růstu průměrné mzdy minimální, měsíčně to bude 40 korun. Podle poslance KSČM Miroslava Opálky by ale jednorázový příspěvek měl být ještě vyšší.

„Dojde k poklesu reálné hodnoty průměrného důchodu, takže je snaha to nějak popotáhnout dál. A jestli se navyšují mzdy a platy v podnikatelském i nepodnikatelském sektoru a u ústavních činitelů, tak by to vypadalo ještě hůř, kdyby tam zůstalo jenom těch 40 korun. Já si myslím, že jsme měli přidat více,“ poznamenal Opálka.

Starobní důchod - průměrná výše | Foto: Český rozhlas

Věra Pfeifferová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme