Francie umožní gayům darovat krev. Zákaz platil přes 30 let

Více než 30 let nesměli francouzští gayové darovat krev, zejména kvůli hrozbě AIDS. Teď se chystá francouzské ministerstvo zdravotnictví toto opatření změnit. Změna by měla nastat od jara příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev

Daruj krev s českým rozhlasem, darování krve, krevní transfuze, krev | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Zákon, který homosexuálním mužům dárcovství zapovídá, byl přijat v roce 1983. Hlavním důvodem byla obava z šíření viru HIV, který způsobuje nemoc AIDS.

Současné údaje říkají, že virem HIV je nakaženo 10 až 18 procent mužské homosexuální populace, u heterosexuálů 0,2 procenta. Organizace sdružující gaye však tvrdí, že počet nově nakažených už roste rychleji u heterosexuálů.

Vláda chce zákon zrušit od jara příštího roku – bude to však postupně a za poměrně přísných pravidel. Podmínkou třeba je, že homosexuální dárce nesmí mít rok žádný sexuální styk s mužem a musí mít také aspoň čtyři měsíce stabilní vztah.

Na druhou stranu informace o tom, zda to tak skutečně je, bude poskytovat sám dárce.

Otázky 'na tělo'

V Česku smějí homosexuální muži darovat krev už zhruba 20 let. I oni však mohou k odběrům jen za určitých podmínek, mezi něž patří i rok sexuální abstinence.

Nutnost odpovídat v dotazníku na podobné otázky ovšem řadu gayů uráží nebo odrazuje.

gayové a lesby - Gay Pride | Foto: Martin Dorazín

„Je to trapné, myslím si, že to vůbec neodpovídá dikci Listiny základních práv a svobod. Myslím si, že v těch nařízeních by mělo být, že krev nesmí darovat ten, kdo se chová nezodpovědně v intimních vztazích, ať už je to gay, nebo heterosexuální dvojice,“ míní herec a bývalý gay aktivista Jiří Hromada.

Podle Hromady je navíc dotazník nefunkční. Jako příklad uvedl příběh předsedy krajské gay organizace, který je zároveň nositelem zlaté plakety dárce krve.

Sex s muži není jediné rizikové chování, které zájemce z možnosti darovat krev vyloučí. Nesmí mít také styk s prostitutkou, s narkomanem nebo skupinový sex.

Rizikoví jsou z pohledu dárcovství i lidé s čerstvým tetováním nebo piercingem. Krev mohou darovat až po půl roce od doby, kdy si ho nechali udělat.

I tady někteří lidé považují opatření za přežitá. Poukazují přitom na soud některých lékařů i na to, že se tetování dělají v drtivé většině případů v kontrolovaných salonech.

Jan Šmíd, ČRo, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme