Čeští dobrovolníci opouštějí Berkasovo. Provizorní tábor pro uprchlíky už není potřeba

Početná skupina českých dobrovolníků dnes končí svou misi v Berkasovu. Češi na malém hraničním přechodu mezi Srbskem a Chorvatskem vybudovali provizorní tábor pro uprchlíky, kteří tudy mířili na západ Evropy. Pomoc migrantům však postupem času začaly přebírat vlády a zkušené humanitární organizace, a tak už tu dobrovolníci nebyli třeba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Žena s dítětem v improvizovaném táboře pro migranty poblíž srbsko-chorvatského hraničního přechodu Berkasovo (snímek z 22. října)

Žena s dítětem v improvizovaném táboře pro migranty poblíž srbsko-chorvatského hraničního přechodu Berkasovo (snímek z 22. října) | Zdroj: Reuters

K srbsko-chorvatské hranici se uprchlická vlna stočila v půlce září poté, co Maďarsko uzavřelo své hranice pomocí známého plotu.

Krátce na to do těchto neobydlených končin dorazili první dobrovolníci z Česka. Ti se zorganizovali přes sociální sítě – za dva měsíce se jich v improvizovaném táboře vystřídalo několik set.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na srbsko-chorvatské hranici přiblížil zvláštní zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Mezi motivacemi převládala snaha pomoci lidem v nouzi nebo vyslat do světa signál, že Češi umí být solidární.

„Člověk už nevidí tu naši společnost tak jednobarevně, jako to vypadalo předtím, když ta krize začínala. Jako by dobrovolníci a ti lidé, co chtějí pomáhat, ne že nebyli, ale mlčeli, neprojevovali se ani žádnými skutky. A teď najednou se o tom všude mluví, jak tady Češi pomáhali a co tady všechno vybudovali,“ svěřil se se svými pocity jeden z Čechů v Berkasovu.

Některé účastníky jistě zároveň přitahoval i punc dobrodružství, které cesta slibovala.

Ostatně většina z nich měla jen malé nebo dokonce žádné zkušenosti s humanitární pomocí takového rozsahu. Kromě toho si museli vzít volno z práce a také cestu si platili sami.

Nyní dobrovolníky čeká balení velkých stanů a třídění materiálu. Část z nich zamíří domů, část dál, do Srbska, tady však už potřeba nejsou. Na proud migrantů dohlíží jednotlivé státy a běženci tak už nemusí nocovat v zimě někde na polích.

„Dva měsíce tlačíme na to, aby to převzaly zodpovědné orgány, což se teď děje. Na jednu stranu může vzniknout frustrace u dobrovolníků, že už není kam jet, na druhou stranu to je ten stav, který je vlastně žádoucí – že se o to postarají humanitární organizace a že se o to postarají vlády, které jsou za to zodpovědné,“ poznamenala koordinátorka Čechů v Berkasovu Michaela Vyležíková.

Petr Vavrouška, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme