Ušetřit na energiích lze i hromadnou změnou dodavatele. Novinku představil dTest

Češi budou moci využít další způsob, jak získat levnější elektřinu nebo teplo. Spotřebitelská organizace dTest představila projekt s názvem Chci výhodnější energie. Zájemci se můžou na webových stránkách kampaně zaregistrovat a připojit se k hromadné změně dodavatele.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

„Mezi důvody, které nás vedly k zorganizování této kampaně, je možnost individuální úspory českých domácností, protože v současné době mají poměrně vysoké výdaje za energie,“ vysvětluje vedoucí právního oddělení dTestu Lukáš Zelený.

„Dále usilujeme o eliminaci nevýhodných smluv pro spotřebitele a o ztransparentnění trhu s energiemi,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lidé budou mít další možnost, jak získat levnější energie. Více vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest Lukáš Zelený

Účast v aukci je otevřená všem aktivním dodavatelům energií v ČR. Podmínkou účasti je, že společnost předem souhlasí s řadou klíčových kritérií, jako je například záruka ceny po dobu jednoho roku, žádné poplatky při řádném ukončení smlouvy nebo smlouva bez automatického prodlužování.

„Klademe důraz na dobré obchodní podmínky, tedy nejen na cenu za energie. A zároveň spotřebitelé, kteří se zapojí do této kampaně, nejsou následně nuceni změnit dodavatele, ale mohou se sami rozhodnout,“ upozorňuje Zelený.

Tím se podle něj bude kampaň lišit od elektronických aukcí, ve kterých mohou lidé, obce a firmy už dva roky vydražit energie přes internet.

Dodavatelé budou během aukce předkládat své nabídky anonymně. Společnost, která přistoupí k podmínkám aukce a ve stanovené lhůtě nabídne nejnižší cenu, bude vybrána jako vítěz. Po uzavření aukce bude vítězný dodavatel vyhlášen veřejně.

Podle zástupců dTestu je hromadná změna dodavatele energie v Evropě běžnou metodou, jak ušetřit peníze. V uplynulých letech proběhly kolektivní změny dodavatele energií v řadě evropských zemí, kde se spotřebitelům podařilo dosáhnout pozitivní změny.

Na kampaň dohlédne Energetický regulační úřad

Energetický regulační úřad už v minulosti varoval před některými elektronickými aukcemi energií. Podle mluvčího Jiřího Chvojky bude úřad kampaň dTestu kontrolovat, ale věří, že organizace bude aukci pořádat transparentně, přesně a správně. Obecně je podle něj důležité, aby se lidé nezavazovali k tomu, že smlouvu uzavřou v každém případě.

„Varovali jsme v minulosti před tím - a opět říkám, že věřím, že to není případ dTestu, aby si zkontrolovali, jestli se soutěží o cenu včetně všech skrytých poplatků, nebo jenom o cenu elektřiny, protože tam potom může být diametrální rozdíl v nějakých paušálních platbách a podobně,“ upozornil Chvojka.

Doporučuje taky, aby se lidé podívali na budoucí vývoj cen energií. Smlouvy totiž někdy lidé uzavírali na několik let pod vysokými sankcemi. Cena elektřiny nebo plynu přitom klesla natolik, že smlouva už nebyla vůbec výhodná.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor si myslí, že aktivní spotřebitel podobné aukce nepotřebuje a může si dodavatele vyhledat sám pomocí srovnávačů nebo přímým oslovením firmy.

„V takovém případě bych řekl, že zákazník může docílit výraznou úsporu a koneckonců v kratším časovém období, než je tato oznámená akce dTestu. Ta skončí až ve druhé polovině března, zatímco mnozí odběratelé si mohou zvolit výhodnější tarif nového dodavatele už od počátku příštího roku," připomněl Gavor.

Hromadné změny dodavatelů | Foto: dTEST

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme