V Římě začal soud se členy Mafia Capitale napojené na místní politiky

V Římě začíná soudní proces s 46 lidmi obžalovanými z údajné korupce a vlivu mafie v městských úřadech Říma. Do kauzy jsou zapleteni lidé z italské politické scény, kteří měli mafiánským skupinám přihrávat lukrativní státní zakázky výměnou za různé protislužby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italští policisté před soudem v Římě, kde začal proces s takzvanou Mafia Capitale

Italští policisté před soudem v Římě, kde začal proces s takzvanou Mafia Capitale | Zdroj: Reuters

Italská policie začala vyšetřování zhruba před třemi lety. Nakonec se podařilo zadržet bývalého krajně pravicového teroristu Massima Carminatiho, který je známý též jako Jednooký, protože ztratil oko při přestřelce, nebo také jako poslední král Říma. Ten mimo jiné v 70. letech vedl italské neofašisty.

Mezi obviněnými členy takzvané Mafia Capitale je i už dříve odsouzený vrah Salvatore Buzzi, který má být Carminatiho pravou rukou. Ten prý v odposlechu z roku 2013 řekl jednomu z kolegů, že si za rok vydělali 40 milionů eur.

Do kauzy je ale zapletená i řada politiků, připomíná spolupracovník Českého rozhlasu v Itálii Josef Kašpar:

„Mezi osobami, které jsou do toho zapleteni, je například bývalý římský starosta Alemano, který byl součástí Berlusconiho strany. Kromě řady lidí z Berlusconiho strany je tam ale i mnoho lidí, kteří pocházejí z demokratické strany.“

Mafiánská síť se v italském hlavním městě dopouštěla korumpování, praní špinavých peněz a napojení na řadu komunálních podniků. Do nich byli dosazování často nekompetentní, ale spříznění lidé.

Lidé napojení na mafii získávali městské zakázky takřka ve všech sférách. Šlo o veřejnou dopravu, opravu domů, svoz odpadů a další služby.

Při spolupráci s místními politiky měla mafie získat také miliony eur určené na stavbu center pro uprchlíky z Afriky a sídlišť pro Romy.

Podle římského prokurátora Mafia Capitale používá stejné praktiky jako nechvalně známé zločinecké organizace z jihu, ale nemá na ně žádné vazby.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme