Nákupy na internetu: Máte problémy s vrácením zboží?

4. listopad 2015

Musí mít zboží visačku? Vadí, když textil před vrácením vyperete? Co se zbožím na míru? A dokdy vám prodejce musí vrátit peníze? Otázky pro právníka časopisu dTest.

Při nakupování na internetu máte možnost vrátit zboží bez udání důvodů do 14 dnů. Existují ale výjimky. Jízdenku nebo letenku zakoupenou na internetu nevrátíte. Stejné je to třeba s potravinami a vůbec se „zbožím rychlé spotřeby“ (chlebíčky, květiny…). „Záludnost roku je zboží na míru,“ upozorňuje Lukáš Zelený z časopisu dTest.

Třeba kalhoty ušité/zkrácené na míru nevrátíte. Zpět vám nikdo nevezme ani desku stolu seříznutou na míru. „Pokud si ale objednáte několik dílů pevného počítače do sestavy, tak tady to půjde, protože to není na míru.“ Tím „na míru“ se myslí úprava podle vašeho konkrétního přání.

Problémy s textilem

Tričko můžete vyzkoušet, a když nesedí, tak ho zase poslat zpět. Visačku mít nemusí, i když je zbytečné ji při zkoušení odtrhávat. Můžete ale textil vyprat a pak vrátit? „Tady jsme se s kolegy neshodli. Já si myslím, že to vrátit nelze,“ říká Zelený. Každopádně by to nedoporučoval.

„Prodejce se bude určitě bránit a soudit se kvůli prostěradlům není úplně ideální. Stejně tak na pánvi nesmažíte vajíčka a pak ji nevrátíte.“ Jiné je, když se vám textil po vyprání zkroutí nebo jinak „znehodnotí“. V takovém případě nastupuje běžná reklamace.

Dokdy vám prodejce musí vrátit peníze

Odstoupit od smlouvy můžete do 14 dnů od doručení. Do dalších 14 dnů musíte vrátit zboží a stejně tak od toho doručení prodejce musí vrátit peníze. Co ale když vám peníze nepošle třeba měsíc? Právník Zelený doporučeje poslat výzvu k uhrazení.

„Dne toho a toho jsme odstoupili od smlouvy, zaslali zboží zpět a vy jste nám nevrátil peníze, tímto vás vyzýváme...“ radí přesné znění. „Pokud se nic nestane, využijte buď mimosoudní řešení spotřebitelských sporů anebo se obraťte na soud s návrhem na vydání platebního rozkazu.“

Čtěte také

Dotazy posluchačů:

osoba
--------------------
Dobrý den. Prosím vás, my jsme si objednali přes internet notebook a ono nám vypadlo tlačítko. My jsme chtěli reklamovat nebo vrátit po té 14denní lhůtě, tak nám řekli, že je poškozenej a že to nejde vrátit.

Lukáš ZELENÝ, časopis dTest
--------------------
Obecně odstoupit od smlouvy lze a navíc prodejce odpovídá za to, že zboží je dodáno v té kvalitě, v jaké je. Pokud to tlačítko vypadlo jen tak samo od sebe, nemůže za to zákazník, že by do toho třeba dloubal nebo mu spadl ten počítač, tak samozřejmě je jiná věc. Ale jinak prodejce vlastně odpovídá za to, že zboží je v bezvadném stavu

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autor: ČRo Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.