Rusko rozmístilo v Sýrii protiraketové systémy. Podle Moskvy mají chránit její letadla

Rusko má v Sýrii i protivzdušné raketové systémy. Potvrdil to vrchní velitel ruských vzdušných sil Viktor Bondarev. Moskva se do bojů v Sýrii zapojila před více než měsícem, proti tomu se ale staví Spojené státy i jejich arabští spojenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům poblíž syrského Aleppa, který se zřítil po údajně ruském náletu

Dům poblíž syrského Aleppa, který se zřítil po údajně ruském náletu | Zdroj: Reuters

Rusové mají v Sýrii protiletecké rakety prý kvůli vlastní ochraně. Jak prohlásil generál-plukovník Viktor Bondarev, existuje totiž hrozba, že by teroristé v sousedních zemích unesli letadla, která by poté mohli použít k útoku na ruské jednotky.

Podle Moskvy, která se do bojů v Sýrii zapojila 30. září, je nutné být připraven na všechno. Je ale zřejmé, že Rusko reaguje i na hrozby některých arabských zemí podporujících některé radikální a povstalecké skupiny, které bojují proti režimu Bašára Asada, že by je podpořily i vojensky. Do oblasti také přesouvají další letouny i Spojené státy.

Na základně u Latakíje jsou ruské stíhačky, bombardéry i vrtulníky. Celkem více než 50 strojů, které útočí na pozice islamistů, tedy nejen na hnutí Islámský stát, ale i na další radikální skupiny včetně Fronty an-Nusrá, Džaíš al-Fatáh a další. I když Američané a Saúdové tvrdí, že bombardují i pozice umírněných skupin.

Moskvu pak tyto nálety denně stojí dle odhadů 2 až 4 miliony dolarů.

Kromě leteckých sil a protiraketových systémů má ale Rusko v Sýrii i podpůrný pozemní personál včetně radistů. Do pozemních bojů se však ruští vojáci prý nezapojují.

Moskva zatím potvrdila smrt jednoho svého vojáka, který prý spáchal sebevraždu.

Jednání o příměří

Nyní se objevily zprávy o tom, že by už příští týden mohli s Ruskem o příměří jednat i zástupci syrské opozice, konkrétně Svobodné syrské armády. Potvrdí se to ovšem až příští týden, kdy by se tato schůzka měla podle Moskvy konat v Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Čtyři skupiny Svobodné syrské armády ale tuto zprávu označily za vymyšlenou.

Problémem je, že Svobodnou syrskou armádu tvoří desítky skupin, mnohé z nich bojují i po boku radikálních islamistů včetně Fronty an-Nusrá.

I proto Rusko navrhuje vytvořit seznam opozičních skupin, které by měly být zapojeny do jednání o příměří. A zároveň jasně identifikovat extremistické formace, což je v tuto chvíli ten nejzásadnější problém.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme