Lyžařská sezona může být ohrožena, chybí voda na výrobu umělého sněhu

Přípravy na zimu v lyžařských areálech jsou často v plném proudu, může je ale ohrozit nedostatek vody pro výrobu umělého sněhu. Průtok horských řek v Česku je letos velmi nízký a vody i srážek je stále nedostatek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skiareál Harrachov

Skiareál Harrachov | Foto: Tomáš Beneš

Mnozí provozovatelé investovali miliony do modernizace a zasněžování. Teď se obávají, aby sněhová děla a tyče mohli vůbec spustit.

„Problém je to nejen náš, ale celých Krkonoš. My, jelikož jsme na toku potoka první, nemáme vody takový nedostatek. Ale je vidět, že oproti minulým létům je vody méně. Takže netrpělivě čekáme, až začne pršet, aby to toky zvedlo,“ vysvětluje nezávislý starosta Strážného Tomáš Grégr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nedostatek srážek ohrožuje začátek lyžařské sezony, skiareály nemají vodu na výrobu umělého sněhu

Ačkoliv je zasněžovací technika připravena, areály, které nevlastní zásobárny vody nebo retenční nádrže, mají obavy. Otázkou je, kde vezmou na zasněžování vodu.

„Když je přítok malý, tak akumulaci brzo vypotřebujeme a potom dlouho čekáme, než se znovu doplní,“ říká Jaroslav Mejsnar, nezávislý starosta Benecka.

Zásoby vody se navíc dělají špatně, srážek je totiž minimum.

„Je to problém, jsme tady na kopci, ne u žádné velké řeky, takže jsme odkázáni na drobné vodoteče, z kterých napouštíme akumulační nádrž,“ dodává Mejsnar.

Všichni teď netrpělivě sledují předpověď počasí a doufají, že srážky v podobě deště nebo sněhu přijdou do začátku prosince. Jinak bude sezona vážně ohrožena.

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme