Verze o bombě v ruském letadle je podle Camerona stále pravděpodobnější

Podle britského premiéra Davida Camerona je čím dál pravděpodobnější, že ruské letadlo spadlo v sobotu na Sinaji po výbuchu bomby. Cameron to dnes řekl po setkání s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím. Británie už zrušila všechny lety z egyptského Šarm aš-Šajchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron (vpravo) jednal v Londýně s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím

Britský premiér David Cameron (vpravo) jednal v Londýně s egyptským prezidentem Abdal Fattáhem Sísím | Zdroj: Reuters

Británie a také USA se stále více kloní k tomu, že příčinou pádu letadla s 224 lidmi na palubě byla bomba. Vyplývá to údajně z informací tajných služeb.

„Nemáme jistotu, že letadlo spadlo kvůli bombě teroristů. Je to ale pravděpodobné,“ prohlásil dnes David Cameron.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji ruské strany k informacím, že za pádem letadla nad Sinají stojí teroristé, informoval zpravodaj Martin Dorazín

Jak dále řekl, britská vláda se rozhodla zrušit lety do Šarm aš-Šajchu před ukončením vyšetřování. Kabinet prý posoudí všechny důsledky, jaké to má pro leteckou dopravu, bezpečnost britských občanů je pro něj ale na prvním místě.

Stále není jasné, kdy a jak se budou moct vrátit domů turisté, kteří v Šarm aš-Šajchu uvízli. Britští experti teď posuzují bezpečnostní opatření na letišti v oblíbeném letovisku. V terminálu má vzniknout provizorní bezpečnostní režim, který by přepravu několika stovek Britů do vlasti umožnil.

Premiér Cameron dnes o průběhu vyšetřování tragédie telefonicky hovořil i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle agentury Interfax Putin naléhal na to, aby Londýn používal při hodnocení příčin katastrofy údaje z oficiálního vyšetřování. Těch je ale velmi málo.

Egyptský premiér Šaríf Ismáíl na místě katastrofy ruského airbusu | Foto: Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov i šéf ruského leteckého úřadu Rosaviace Alexander Neraďko už před tím nabádali k ostražitému přístupu k nepotvrzeným informacím a žádali, aby jim americká a britská strana předložily jasné důkazy.

I Rusové už ale zřejmě mají své pochybnosti o příčinách katastrofy. Neraďko oznámil, že se zvláštní skupina vyšetřovatelů bude zabývat bezpečnostními podmínkami na letišti v Šarm aš-Šajchu. Tedy například možností, že by bombu mohl pronést na palubu někdo z letištního personálu.

Egypt protestuje, pro zastavení letů prý nejsou důvody

Rozhodnutí Británie zrušit lety do Šarm aš-Šajchu dnes tvrdě kritizoval egyptský ministr turistiky Hišám Zázú. Opatření je podle něj neodůvodněné. Londýn britským společnostem zakázal létat do letoviska zcela jednostranně a s egyptskou stranou prý své kroky nekonzultoval.

Žádné důkazy o náloži umístěné v letadle egyptští vyšetřovatelé zatím nenašli. Bezpečnostní kontroly na letištích mají podle egyptských úřadů světový standard.

„V Egyptě se nic nezměnilo. To, co se stalo, je tragická letecká nehoda, které se bohužel stávají. Egypt je ale tak bezpečný jako vždy. Všechny statistiky ukazují, že Šarm aš-Šajch je jednou z nejbezpečnějších destinací světa,“ řekl egyptský velvyslanec v Londýně Násir Kámil.

Podle Káhiry může zastavení letů světových společností ohrozit egyptský turistický ruch a ekonomiku. Egypt přitom právě odstartoval rozsáhlou celosvětovou kampaň k propagaci turismu.

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín, Jiří Hošek, Štěpán Macháček, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme