Německá koalice se shodla na vzniku center umožňujících rychleji odmítat běžence

Německá vládní koalice překonala interní neshody a dohodla se na tom, jak bude dále řešit uprchlickou krizi. Šéfové vládních stran, tedy kancléřka Angela Merkelová, bavorský premiér Horst Seehofer a sociální demokrat Sigmar Gabriel představili po odpoledním jednání v Berlíně šestistránkový dokument.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bavorský premiér Horst Seehofer, kancléřka Angela Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel

Bavorský premiér Horst Seehofer, kancléřka Angela Merkelová a vicekancléř Sigmar Gabriel | Zdroj: Reuters

Koalice se nejvíc přela o takzvané tranzitní zóny. Mělo se jednat o velké sběrné tábory na hranicích Německa, v nichž by zůstávali uprchlíci z takzvaných bezpečných zemí, kteří nemají šanci na přiznání azylu.

Běženci měli setrvávat v této tranzitní zóně do doby, než se vyřídí jejich azylové řízení, po kterém by následoval odsun z Německa. Proti tomu ale byla sociální demokracie, která to považovala za jakousi formu vězení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německá vládní koalice se dohodla, jak bude dále řešit uprchlickou krizi. Chystaná opatření popsal zpravodaj Pavel Polák

Na koaliční schůzce se šéfové stran dohodli na kompromisu v podobě zřízení speciálních center pro registraci uprchlíků. Tato střediska nebudou mít charakter vězeňských zařízení, běženci se však budou muset zdržovat na území okresu, v němž se středisko bude nacházet. Pokud tuto povinnost poruší, přijdou o nárok na sociální dávky.

Rozhodování o azylu v nově vytvořených střediscích bude probíhat ve zrychleném režimu, čímž se má zjednodušit repatriace běženců. „Jeden týden potrvá úřední rozhodnutí, pokud se proti němu žadatel o azyl odvolá, soud definitivně rozhodne za další dva týdny,“ řekl bavorský premiér Seehofer.

Kancléřka Merkelová také uvedla, že uprchlíci budou mít nárok na sociální dávky teprve v okamžiku, kdy podají žádost o azyl. Dosud Německo vydávalo dávky od okamžiku vstupu běženců do země. Vláda už dříve schválila, že většina dávek bude poskytována ve věcné podobě místo přímo v penězích.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme