Penzisté příští rok nejspíš dostanou příspěvek 1000 korun. O návrhu rozhodne sněmovna

Penzisté zřejmě dostanou v první polovině příštího roku jednorázový příspěvek k důchodu. Polepšili by si tak o tisíc korun. Návrh by dnes měli schválit poslanci. Vláda původně počítala, že přidá seniorům jednorázově 600, později 900 korun. Nakonec kývla na poslanecký návrh ČSSD, který příspěvek ještě zvýšil. Proti není žádná ze sněmovních stran.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Důchodci (ilustrační foto)

Důchodci (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Jednorázový tisícový příspěvek dostanou senioři kvůli minimální valorizaci penzí v příštím roce. Důchody kvůli nízké inflaci a malému růstu průměrné mzdy stoupnou měsíčně jen o 40 korun.

KSČM chtěla původně jednorázový příspěvek zvýšit až na 1200 korun. Sněmovní výbor ale tento návrh zamítl. Poslanec KSČM Miroslav Opálka je ale i dál přesvědčený, že částka měla být vyšší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Penzisté příští rok nejspíš dostanou jednorázově tisíc korun. O návrhu rozhodnou poslanci. Téma pro reportérku Janu Čermákovou

„Dojde k poklesu reálné hodnoty průměrného důchodu. Jestli se navyšují mzdy a platy v podnikatelském a nepodnikatelském sektoru, tak si myslím, že jsme měli přidat více,“ říká Opálka.

Výborem neprošel ani návrh ODS na zvýšení valorizace penzí. Podle předsedy strany Petra Fialy by neměl být příspěvek jen jednorázový.

„Připadá nám to málo v době, kdy se těšíme velmi příznivým ekonomickým číslům a kdy hlavně vláda rozdává na všechny strany – zvyšuje počet státních zaměstnanců i počet úředníků,“ uvedl Fiala.

Rozpočet pro příští rok s příspěvkem pro důchodce nepočítá. Kde na něj vezme ministerstvo práce a sociálních věcí peníze, popsala poslankyně hnutí ANO Radka Maxová:

„Domluva je taková, že se peníze ušetřené z letošního roku převedou do rozpočtu ministerstva práce a sociálních věcí, aby mohla být tato částka vyplacena.“

Podle údajů České správy sociálního zabezpečení byl průměrný starobní důchod na konci loňského roku 11 075 korun. Letos na konci prvního pololetí to bylo 11 316 korun.

Starobní důchod - průměrná výše | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme