Lennonova kytara jde do dražby. Majitel by mohl zaplatit v přepočtu 20 milionů korun

Akustická kytara Johna Lennona míří v americké Kalifornii do dražby. Nový majitel by za ni podle odhadů aukční síně Julien's Auctions mohl zaplatit v přepočtu až 20 milionů korun. Kytara přitom byla přes 50 let ztracená.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aukční kladívko (ilustrační foto)

Aukční kladívko (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

Američan John McCaw narazil na jedinečný hudební nástroj v obchodě s použitým zbožím. Pravost pak potvrdil známý expert na kytary Andy Babiuk.

„Neustále mi někdo volá a tvrdí, že má kytaru někoho z Beatles. Ale nikdy nevíte, tak jsem si nechal poslat fotku a nejednou jsem ji poznal," popsal Babiuk.

John Lennon si akustickou kytaru Gibson J-160E koupil v září roku 1962 v Liverpoolu za 161 liber. O den později na ni nahrál vůbec první singl Beatles Love me Do.

Na stejnou kytaru složil ještě řadu slavných hitů. Po roce se ale během vánočního koncertu ve Finsbury Park ztratila. John Lennon si koupil stejný typ, se ztrátou se prý ale nikdy nesmířil.

Členové Beatles po rozpadu kapely v roce 1970 | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme