Poznat dobrou kávu je snadné, říká kávová someliérka. Sama vypije až osm šálků denně

Pokud právě popíjíte kávu, vězte, že k vám pravděpodobně doputovala z Hamburku. Tento německý přístav je nejdůležitějším překladištěm kávy v Evropě. Námořní lodě sem z celého světa přivážejí každým rokem téměř milion tun kávových zrn.

Není divu, že právě v Hamburku, ve městě, které voní kávou, vzniklo před nedávnem zcela nové muzeum kávy, a to v jednom z místních cihlových špýcharů. Muzeum se snaží oživit kouzlo starých kaváren.

Vede ho Bärbel Dalmsová. Kolem krku má přehozenou a kolem pasu uvázanou zelenou zástěru. Z praktických důvodů. Bärbel je totiž také kávová someliérka, tedy ochutnávačka kávy.

„Na jazyku máme jenom pět míst, která vnímají chutě – slanost, sladkost, kyselost, hořkost a novou chuť umami. Všechno ostatní vnímáme čichem. Když do nosu nenasajeme vzduch, žádné aroma necítíme. Proto musíme při ochutnávání srkat,“ popisuje.

Němci vypijí kávy víc než piva

Aby káva dobře chutnala, nesmí se prý zalévat vařící, ale jen horkou vodou o teplotě 94 stupňů. Údajně je to ohromný rozdíl.

„Kdysi bývala káva po ropě druhým nejdůležitějším obchodním artiklem na světě. To už dávno není pravda. Ale káva zůstala nejoblíbenějším nápojem Němců. Vypijí jí víc než piva. Až čtyři hrnky denně.“

Sama Bärbel jich vypije o něco víc – osm až deset denně. A krevní tlak? „S tím nemám žádný problém. Jsem zdravá jako řípa. Díky za optání,“ usmívá se.

Sami Němci prý vypijí víc kávy než piva

8 tisíc exponátů

Čas porozhlédnout se po samotném muzeu! Kolem dokola je na 8 tisíc historických exponátů: mlýnků, ručních i elektrických, odměrek, pražíren, velkých i malých, třídiček, pytlů, vah, konvic i konviček. Tedy všechno, co má – byť i vzdálenou – spojitost s kávou.

Všechno pochází od místního hamburského sběratele Jense Burga. „Vždycky si přál, aby jeho sbírka byla v muzeu v přístavu,“ vysvětluje Bärbel.


Pokud vám káva nebude chutnat studená, bez cukru a mléka, pak to není dobrá káva.

Dobrou kávu poznáte snadno

Také já jsem tu vysrkal několik druhů káv: z Brazílie, z Jávy, Papuánské Guiney a také tu údajně nejdražší kávu, která před pražením projde trávicím traktem malé chlupaté šelmy cibetky, čímž prý získává jedinečnou chuť.

Existuje nějaký spolehlivý způsob, jak zjistit, že piju dobrou kávu? „Nechte ji vychladnout, bez cukru a mléka. Pokud vám nebude chutnat studená, pak to není dobrá káva.“ Tak zní praktická rada od kávové someliérky.

autor: Pavel Polák
Spustit audio