Mezi Čechy roste zájem o adventní výlety. Lákají Vídeň, Drážďany, Wroclaw či Budapešť

Cestovní kanceláře z menších měst vydělávají na vánočních jednodenních zájezdech. Lidi láká Německo, Rakousko, Maďarsko i Polsko. Populární jsou zejména u turistů z menších měst. Řada cestovních kanceláří má místa v autobusech rychle obsazená.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předvánoční obchody se mají v Krakově čile k světu

Předvánoční obchody se mají v Krakově čile k světu | Foto: Vít Pohanka

„Adventní zájezdy do Wroclawi máme vyprodané,“ odpovídá do telefonu majitelka cestovní kanceláře v Jeseníku Zdeňka Krpelíková. Tak velký zájem vůbec nečekala.

„Loni poprvé jsme začali nabízet i vánoční Wroclaw. Přemlouvali jsme tehdy klienty, aby vůbec vycestovali. A letos si o adventní Wroclaw řekli sami. Dokonce jsme navíc udělali jeden autobus, který jsme v plánu neměli,“ popisuje nečekaný zájem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čechy lákají adventní trhy v Německu, Rakousku, Maďarsku i Polsku. O jaké destinace je největší zájem v Jeseníku zjišťovala Andrea Švubová

První jednodenní zájezdy na vánoční trhy nabídla cestovka už před dvaceti lety. Začínala Vídní, pak přidala Krakov, Drážďany nebo Olomouc. „Každý rok děláme něco jiného, aby klienti zkusili i jiné vánoční trhy, než jsou běžně zvyklí,“ vysvětluje Krpelíková.

Letos jsou v Jeseníku téměř všechny adventní výlety velmi rychle vyprodané. I když tam mají místní pohádkovou kulisu hor, vánoční trhy místním lidem chybí.

„Nic moc tu není, aby žilo město vánočními trhy a atmosférou,“ říká paní Projkovská, která si spolu s manželem zaplatila poprvé zájezd do Wroclawi. Je to blízko, cesta netrvá příliš dlouho a součástí zájezdu je i prohlídka města se zkušeným průvodcem.

Podobné zkušenost jako v Jeseníku mají i jinde. Vánoční výlety jsou podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže trendem posledních pěti let.

Vánoční trh v Rakousku | Foto: Wikimedia Commons, lic. Public domain

„Trend je stoupající především proto, že řada lidí chce zažít trochu jinou atmosféru Vánoc a také chce nakoupit jiné dárky, než se objevují v českých obchodech,“ vysvětluje.

Vánoční trhy ve větších městech lákají podle Zdeňky Krpelíkové důchodce, mladé páry i rodiny s dětmi. „Příští rok vypravíme o několik autobusů víc,“ dodává.

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme