Penzijní připojištění by mělo být lákavější. Poslanci ho upravili řadou změn

Spoření v takzvaném třetím důchodovém pilíři by mohlo být atraktivnější. Lidé by například měli mít možnost spořit dřív než od 18 let věku, výhodnější by mělo být postupné vyplácení naspořených peněz. Zvýšit by se měly také daňové úlevy. Předpokládá to doprovodná předloha k normě o zrušení druhého důchodového pilíře, kterou dnes schválila sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 26.5.2015

Poslanecká sněmovna 26.5.2015 | Foto: Filip Jandourek

Ve třetím pilíři spoří v Česku téměř pět milionů lidí. Schválené změny by ho podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) měly zatraktivnit.

„Jde o to, abychom zlepšili vyhlídky třetího pilíře, a ty zlepšíme tehdy, pokud bude více účastníků, a především si tam větší množství účastníků bude ukládat každý měsíc větší množství finančních prostředků,“ řekl premiér a doplnil:

„Proto jsme podpořili posílení daňových úlev nejenom u účastníků toho třetího pilíře, ale také daňových úlev pro zaměstnavatele, kteří jim na penzijní připojištění přispívají.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O změnách v důchodovém připojištění mluvili poslanci Jaroslav Zavadil z ČSSD a František Laudát z TOP 09

Hranice pro daňovou úlevu pro příspěvek zaměstnavatele na pojištění a penzijní produkty se má zvýšit z 30 na 50 tisíc korun a hranice pro odpočet od základu daně účastníka se má zdvojnásobit na 24 tisíc korun.

Nově by měli mít možnost spořit i mladí, kterým ještě nebylo 18 let. Po dosažení plnoletosti by si pak mohli vybrat 30 procent naspořených peněz například na studium.

Norma rovněž zvýhodňuje postupné vyplácení naspořených peněz tím, že penze vyplácená déle než deset let by byla stejně jako doživotní penze osvobozena od daně z příjmů. Zmírnění by se měly dočkat přísné limity penzijních fondů pro investování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslanci schválili balík změn, které by měly přilákat víc lidí k penzijnímu připojištění. Jednání sledovala redaktorka Věra Masopustová

Navržené změny podpořila i KDU-ČSL, i když podle šéfa strany Pavla Bělobrádka si ve třetím pilíři nemůže spořit úplně každý.

„Třetí pilíř je většinou pro ty bohatší a středně příjmové lidi, protože ti, kteří mají třeba dvě děti a mají podprůměrné platy nebo jsou nezaměstnaní, tak si nemohou přispívat, protože jim v rozpočtu nezbývá tolik peněz,“ poznamenal Bělobrádek.

„Na druhou stranu je určitě pravdou, že je potřeba třetí pilíř nějakým způsobem parametricky změnit tak, aby nahradil ten nefunkční pilíř druhý,“ dodal.

Podpora předlohy ze strany občanských demokratů se neobešla bez kritiky a výhrad. „Problém je v tom, že ten třetí pilíř občané nepoužívají k zabezpečení na penze, že 99 procent těch našetřených peněz si občané vyberou ještě předtím, než jdou do penze,“ tvrdí předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Takže je to vlastně spoření s podporou státu - proč ne. Já myslím, že spořit je rozumné. Ale ta naše základní výhrada, že vláda zbořila druhý pilíř a nic nenabízí, ta prostě platí,“ dodává Stanjura.

Návrh zákona jako celek z opozičních stran nepodpořila jen TOP 09. Po zrušení druhého pilíře jí v penzijním systému chybí princip zásluhovosti. Pro jednotlivé změny ve třetím pilíři ale poslanci TOP 09 ruku zvedli.

„Ty pozměňující návrhy posilují odpovědnost za vlastní stáří, posilují odpovědnost za vlastní studium, byť v rámci nepovinných odvodů. Nebyl důvod je nepodpořit,“ vysvětlil šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vládní předloha teď míří do Senátu.

Věra Pfeifferová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme