Odškodnění Škody Auto pro české řidiče zasažené Dieselgate prý bude velmi vstřícné

Škoda Auto zvažuje, jak odškodní řidiče, které poškodila takzvaná Dieselgate, tedy emisní aféra. Ve hře jsou třeba pneumatiky zdarma nebo poukázka na služby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová Škoda Fabia

Nová Škoda Fabia | Foto: Škoda Auto

Podle Hospodářských novin se kompenzace dočká přes 100 tisíc Čechů. Ti všichni si budou muset nechat upravit motor, který šidí emisní testy. A právě náhrada za ušlý zisk a čas ztracený v servisu může mít různou formu.

Půjde prý o nové pneumatiky nebo poukázku na služby, další možností jsou bezplatně vyměněný olej a provozní kapaliny nebo rovnou peníze. Zatím ale není nic jisté, v e-mailu pro Český rozhlas to napsal mluvčí Škodovky Jozef Baláž:

„Vzhledem k tomu, že finální rozhodnutí ohledně připravované servisní akce zatím nepadlo, nemůžeme nijak komentovat různé spekulace na toto téma. Veškeré informace poskytneme, jakmile budou k dispozici.“

Podle Baláže Škoda v tomto ohledu plně spolupracuje se všemi autoritami, včetně ministerstva dopravy. Právě to na firmu tlačí, aby se se zákazníky vyrovnala. Podle šéfa resortu Dana Ťoka je to lepší než případné soudy.

Podobně před dvěma lety odškodnil americké zákazníky jihokorejský výrobce vozů Kia a Hyundai. Za falšování údajů o spotřebě dostal každý stovky dolarů.

Podle HN včera Ťok požádal právníky, aby mu připravili varianty řešení. Ve hře je změna zákona, jednodušší verzí by bylo ministerské nařízení. To by určilo vozy, které bez povinné prohlídky nebudou smět na silnici. Kdo by se chtěl prohlídce vyhnout, riskoval by. Pokud má v motoru nepovolenou součástku, třeba právě software snižující emise, jezdí načerno. Vše by mělo začít na jaře.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme