Obchvat Karlových Varů má už jen jednu variantu. Stavba je ale zatím v nedohlednu

6. listopad 2015

Obchvat Karlových Varů, se kterým se počítá od 80. let minulého století, má už jen jednu variantu. Město podpoří návrh Karlovarského kraje. Jedná se o stavbu, která se dotýká jen okrajových částí města. Ale jestli a kdy se obchvat bude stavět, zatím vůbec není jasné.

V územních plánech města byla dosud zakreslena i varianta, která ústila nedaleko centra města. Nyní přijatý návrh počítá s vedením silnice od Jenišova, kolem Otovic a Drahovic až k teplárně v Bohaticích.

Lázeňským městem v současnosti vede průtah. Není tedy jasné, kdy se Karlovy Vary dočkají skutečného obchvatu, který by odvedl dopravu zcela mimo město.

Podle vedení magistrátu by musel být investorem kraj nebo stát, protože na stavbu za několik miliard korun by město samo nikdy nemělo. Pro Karlovy Vary je ale v současné době prioritou spíš dostavba silnice R6 do Prahy.

Přesto magistrát s pozemky pro obchvat počítá a bude je blokovat. Jedná se o asi 99 procent pozemků, které by v případě stavby byly potřeba.

Sousední města jsou na tom s obchvaty podstatně lépe. Sokolov má jeden obchvat hotový a druhý se dodělává. Cheb dokonce od letoška obepínají silnice z obou stran.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio