Rusko ruší lety do Egypta, ze země bude evakuovat desítky tisíc turistů

Rusko sáhlo k mimořádnému bezpečnostnímu opatření a ruší všechny lety do Egypta, včetně Káhiry. V tamních letoviscích tak uvázlo podle odhadů 45 až 50 tisíc ruských turistů. Ruská vláda vytvořila operativní štáb, který má bezpečný návrat Rusů z Egypta koordinovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pasažéři na moskevském letišti Domodědovo čekají na odbavení letu ZF 9785 do letoviska Šarm aš-Šajch

Pasažéři na moskevském letišti Domodědovo čekají na odbavení letu ZF 9785 do letoviska Šarm aš-Šajch | Zdroj: Reuters

Šéf ruské zpravodajské služby FSB a Protiteroristického výboru Alexandr Bortnikov doporučil pozastavit všechny civilní lety do Egypta, dokud nebudou jasné příčiny sobotní letecké katastrofy ruského Airbusu nad Sinajským poloostrovem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Pěskov upřesnil, že to neznamená potvrzení verze o výbuchu bomby na palubě letadla. Vláda dostala od prezidenta Vladimíra Putina za úkol připravit evakuaci zhruba 50 tisíc ruských turistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rusko bude evakuovat turisty z Egypta, hlásí zpravodaj ČRo Martin Dorazín a angažmá Moskvy v Sýrii rozebral arabista Břetislav Tureček

Podle nejnovějších informací je budou letadla svážet domů co nejblíž k původnímu datu odletu. Svaz cestovních kanceláří totiž oznámil, že nemůže kompenzovat klientům ztráty najednou a v plné výši, protože by to znamenalo bankrot mnoha firem.

„Rozhodující je hledisko bezpečnosti, to je zásadní,“ řekla Maja Lomidzeová, ředitelka asociace ruských cestovních kanceláří. Podle ní není vyloučeno, že domů povezou turisty vojenská letadla.

Británie začala s evakuací svých občanů z egyptského Šarm aš-Šajchu

Číst článek

Mezitím už evakuují ze Šarm aš Šajchu své turisty Britové. Konkrétně vzlétla dvě letadla společnosti Easyjet. Dalším sedmi speciálům ale egyptské úřady nepovolily přistání. Letiště totiž údajně nezvládá odbavit velké množství zavazadel, a tak vznikají zpoždění.

Britská vláda potvrdila, že její zpravodajské služby zachytily komunikaci ozbrojených skupin, která svědčí o tom, že v letadle skutečně byla nálož.

Přehrát

00:00 / 00:00

O skupině Provincie Sinaj, na kterou padá podezření z útoku na ruský airbus, mluvil zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Egypt ale stále trvá na tom, že vyšetřování zatím nepřineslo žádné důkazy o náloži na palubě letadla. Britské tajné služby pracují s variantou, že případnou výbušninu do stroje mohl propašovat některý z pracovníků letiště.

Skupina Provincie Sinaj, na kterou padá podezření z útoku na ruský airbus, čítá podle expertů zhruba tisíc až 1,5 tisíce ozbrojenců. Část z nich zřejmě prošla vojenským výcvikem během občanské války a dostala se pod vliv Islámského státu.

Kvůli pádu letadla na Sinajském poloostrově rapidně klesá zájem o zájezdy do Egypta

Číst článek

Bezpečnostní kontroly na letišti Šarm aš-Šajch | Foto: Reuters

Lidé se na hřbitově v Petrohradě loučí s jednou z obětí leteckého neštěstí | Foto: Reuters

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme