Menší tým, lepší výsledky. Cyklokrosařka Havlíková chce uspět i na ME

První vrchol sezony mají před sebou čeští cyklokrosaři. Už zítra budou v Nizozemsku bojovat o medaile z mistrovství Evropy. Podle dosavadních výsledků má k cennému kovu nejblíž Pavla Havlíková. Pouze 150 centimetrů vysoká závodnice přitom na konci minulé sezony ukončila kariéru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cyklokrosařka Pavla Havlíková

Cyklokrosařka Pavla Havlíková | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

„Zdravotní trable se táhly a už jsem neměla fyzickou ani mentální sílu pokračovat dál,“ vysvětluje Pavla Havlíková, proč ve svém okolí rozšířila informaci o konci kariéry.

Na vině byly další problémy s levou nohou, se kterou měla problémy už v roce 2008, kdy kvůli poškozeným nervům musela na operaci. Tentokrát se končetina neprokrvovala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavla Havlíková nakonec kariéru neukončila. Vyřešila zdravotní problémy a jezdí nejlepší výsledky za poslední roky

„Je to problém spousty cyklistů, ale nikdo v Čechách to neřeší a žádní doktoři si s tím nevěděli rady. Naštěstí se mi podařilo přesvědčit doktora v liberecké nemocnici, který se tomu začal dost intenzivně věnovat a pomohl mi dát nohu zpátky do pořádku,“ vysvětluje 32letá cyklokrosařka.

„Teď si připadám jako ve snu. Noha funguje, nebolí a není unavená. Strašně si to užívám,“ dodává.

S vyřešením zdravotních problémů přišla velká motivace. Pavla Havlíková se usadila v čele dlouhodobé belgické i švýcarské série, ze čtyř startů v domácím poháru brala také jen vítězství.

„Celé léto bylo protrápené, ale jak jsem skočila do cyklokrosové sezony, všechno se změnilo. Měla jsem pocit, že jsem o třídu výš než všichni ostatní. Ani jsem pro to nemusela udělat nic zvláštního,“ diví se pouze 150 centimetrů vysoká závodnice.

Za pohodou je možné vidět i letní změnu týmu - odchod z Belgie do Německa. „Byla jsem ve velkém belgickém týmu. Máte tam spoustu povinností a nevyhovovalo mi to. Teď jsem v malém týmu, mám tam volné roce a tým za mnou stojí,“ těší Pavlu Havlíkovou.

„Tím, že změníte barvy a tričko, se nezměníte jako osoba. Pořád jezdím tady v Čechách a ni zásadního se nezměnilo, jen moje výsledky jsou výš,“ srovnává.

Jiný je i pohled na samotné závody. Povzbuzením pro českou reprezentantku stoprocentně bylo třetí místo ze Světového poháru. „Jsem trošičku jinde. Už se nejdu závodu jen zúčastnit, ale jdu bojovat o přední pozice. To mě hrozně nabíjí. Věřím, že i na ME a závodech Světového poháru se budu pohybovat vpředu,“ věří Pavla Havlíková.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme