Hnutí ANO vyloučilo brněnského radního Kratochvíla

Vedení hnutí ANO vyloučilo radního Brna Tomáše Kratochvíla ze svých řad. Po jednání předsednictva ANO v Praze to řekl předseda hnutí Andrej Babiš. Podle něj Kratochvíl poškozoval hnutí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hnutí ANO vyloučilo radního Brna Tomáše Kratochvíla (na snímku z 10. února 2015) ze svých řad

Hnutí ANO vyloučilo radního Brna Tomáše Kratochvíla (na snímku z 10. února 2015) ze svých řad | Zdroj: ČTK

"Na základě doporučení krajské organizace i pana primátora jsme dospěli k názoru, že pan Kratochvíl poškozuje naše hnutí, že působí proti zájmům našeho hnutí, že se chová nestandardně a na základě těchto poznatků jsme ho z hnutí vyloučili," řekl šéf ANO Andrej Babiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

ANO řešilo problémy v některých svých místních sdruženích, debatovali o tom místopředseda hnutí a primátor Brna Petr Vokřál a politolog Lubomír Kopeček

S tím ale Kratochvíl nesouhlasí. Rozhodnutí předsednictva je pro něj zklamáním. „Především je pro mě hlubokým zklamáním jednání s čelnými představiteli hnutí ANO v Brně. A to především proto, že jsem dlouhodobě prosazoval odpolitizování v městských firmách. Pracoval jsem v celku profesionálně na vytvoření holdingové struktury.“

„Ale samozřejmě mé počínání asi pravděpodobně bránilo některým čelným představitelům hnutí ANO v Brně ke svým krokům a cílům, které jsou pro mě neznámé,“ řekl Tomáš Kratochvíl.

Brněnské ANO už dříve vyzvalo Kratochvíla k rezignaci na funkci radního, on ale odstoupit nehodlá. Odvolat ho může jedině zastupitelstvo.

Kvůli tomu vznikly problémy v brněnské koalici, která je složena z ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a SZ. Partneři nemají na Kratochvíla jednotný názor. Lidovci nevyloučili jednání o nové koalici, a tak primátor Brna Petr Vokřál z hnutí ANO připustil, že její současná podoba je v ohrožení.

Vztahy mezi hnutím ANO a zastupiteli chce Andrej Babiš v budoucnu řešit. Jak řekl, uvažuje proto o změně stanov.

„Pokud vstupovali do hnutí a hlásili se k našim myšlenkám, ideám a programu, tak přeci jenom - alespoň z hlediska morálního - bychom měli nalézt nějaké mechanismy, jak hnutí očistit,“ uvedl Babiš.

ČTK, Jana Čermáková, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme