Dukovany chtějí přilákat sokoly, úkryt jim skýtají budky na komínech elektrárny

Součástí nejvyšších dukovanských komínů jsou ode dneška budky pro sokoly. Dravci najdou útočiště přímo v areálu jaderné elektrárny. Budou tam dobře chráněni před vykradači hnízd a pomohou redukovat přemnožené holuby.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sokol stěhovavý

Sokol stěhovavý | Foto: stock exchange

Jaderná elektrárna Dukovany má problém s různými zvířaty, která pronikají až do střeženého pásma. Jsou mezi nimi divocí králíci, netopýři ve ventilačních šachtách a také divocí holubi, kteří se tu v poslední době přemnožili.

Pokud se tam skutečně sokoli uhnízdí, tak by měli stav přemnožených holubů přirozeně zredukovat. Sokol je dravec, který se právě těmito menšími ptáky živí.

Speciální budky jsou pro ně vyrobené z plechu a mají tvar půlmetrové krychle. „Je to z toho důvodu, že sokol je velký pták, dravec, který má rozpětí přes jeden metr, takže to musí být prostorné, aby se tam vůbec sokoli vešli,“ říká Václav Beran z obecně prospěšné společnosti ALKA Wildlife.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Jaderné elektrárně Dukovany připevnili na komíny speciální plechové budky. Přivázaný na laně 120 metrů nad zemí vše sledoval reportér Michal Malý

Ornitologové vypozorovali přítomnost sokolů, konkrétně jednoho páru i s mláďaty, asi 5 kilometrů východně od elektrárny. Podle odborníků si hnízdiště na vrchu komína si už dravec najde sám.

Mělo by to být do jednoho roku maximálně dvou let. Na jaře tam ještě namontují i kamery a hnízdění sokolů i líhnutí mláďat bude možné sledovat živě na internetu.

V Jaderné elektrárně Dukovany umístili na komín horolezci budky pro sokoly | Foto: Michal Malý

Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: ČEZ JE Dukovany

Michal Malý, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme