Kvůli nenávistným komentářům chce Rakousko změnit pravidla pro ztrátu mandátu

Za podněcování k nenávisti by rakouští poslanci mohli snáze přijít o svůj mandát. Velkou diskusi na tohle téma spustila poslední kauza poslankyně populistické strany Svobodných. Ta na facebooku pochválila antisemitský komentář. O mandát ale nepřijde, i když jí už dříve soud uložil pokutu a podmíněný trest kvůli tomu, že urážela černochy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záhlaví Facebooku

Záhlaví Facebooku | Foto: Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic, Spencer E Holtaway

Susanne Winterová se v televizi ORF bránila, že antisemitský komentář na facebooku pochválila omylem. Prý šla zrovna na hrob své matky a nebyla právě psychicky ve formě.

Podobné výmluvy už ale Winterové nevěří ani její dosud mateřská strana Svobodných. Partaj proslulá xenofobními hesly, kontakty s krajní pravicí a nesnášenlivými komentáři řady svých politiků na sociálních sítích Winterovou vyloučila.

Ta ale ani potom nechce složit poslanecký mandát. Už do prosince by proto parlament měl schválit nová pravidla, podle kterých by mohl o mandát přijít každý nepodmíněně odsouzený poslanec nebo i jen podmíněně odsouzený za určité delikty jako korupce či zneužití úřední pravomoci.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme