Nadšenci z Loun chtějí instalovat dílo Zdenka Sýkory před Vrchlického divadlem

8. listopad 2015

Dílo uznávaného výtvarníka a rodáka z Loun Zdenka Sýkory chtějí nadšenci instalovat před lounské Vrchlického divadlo. Na piazzettu, tedy prostor před divadlem, by rádi formou dlažby přenesli motiv z opony, kterou Sýkora pro lounské divadlo vytvořil. Návrh si ve čtvrtek večer mohli přímo na místě prohlédnout i obyvatelé města. Členové spolku ho na náměstíčko zatím alespoň promítli.

„Bylo by to hezké určitě, by to mělo trochu šmrnc. To město by to zvedlo, i to divadlo, protože je to takové moc fádní.“ „No nám se to teda líbí, určitě se nám to líbí. Takovou dlažbu bychom před divadlem chtěli.“ „Moc se nám to líbí, úplně nás to zaujalo, jak jsme přicházeli, že to je moc hezké.“

Takhle reagovali obyvatelé Loun na projekci, která na prostor před Vrchlického divadlem promítala černobílé geometrické tvary tak, jak je výtvarník Zdenek Sýkora kdysi vytvořil na oponu zdejšího divadla.

Čtěte také

Opona zmizela při opravě divadla v 90. letech minulého století. Od té doby Louny žádným dílem svého slavného rodáka, který zemřel před čtyřmi lety, nepřipomínají. Spolek Sýkora2020 přišel s myšlenkou, vytvořit před divadlem dlažbu, která by byla kopií zmizelé opony.

„Spolek Sýkora 2020 vznikl pro to, aby se návrh realizoval. Protože my do dneška nevíme, jaký je záměr vedení města. Studie vznikla, ale nemáme z toho žádný další výstup,“ vysvětluje předseda spolku Jiří Jiroutek.

Z plánů na umístění některého z děl slavného výtvarníka do Loun zatím vždy sešlo. Podaří se to tentokrát?

Louny totiž už v minulosti projevily několikrát zájem o umístění některého z děl Zdenka Sýkory do veřejného prostoru, vždy z toho ale sešlo. Což zklamalo i manželku výtvarníka Lenku Sýkorovou.

„Vždycky to byly velké přípravy a pro mne i velká angažovanost. Pak zase najednou nic, tak já jsem do toho jít nechtěla, ale přemluvili mne, abychom udělali ještě jeden návrh. A já jsem požádala architekta Pleskota, takže teď je to takový hvězdný tým, Sýkora-Pleskot, že by to už mohlo tentokrát vyjít.“

Pro architekta Josefa Pleskota bylo přenesení motivu bývalé opony jasnou volbou od chvíle, kdy do lounského divadla přišel. V ateliéru navíc zjistil, že rozměry bývalé opony a piazzetty před divadlem jsou téměř totožné.

„Ono to sedí téměř na centimetr. To byla taková jasná signalizace k tomu, že se to tak má udělat.“

Spolek je ochotný podílet se na části z odhadovaných nákladů, tedy šesti milionů korun. Starosta Loun z Unie pro sport a zdraví to vnímá jako dobrý signál.

„V Lounech není zvykem, že když přijde nějaký spolek s nějakou myšlenkou, že by se mu zaplatilo úplně všechno bez jeho přičinění. Já to jen vítám, protože to může celé věci napomoci.“

Jestli se spolek s městem dohodne, to zatím není jasné. Zatím je čas´- dlažba s motivem opony by měla být podle plánů spolku dokončena v roce 2020, kdy by Zdenek Sýkora slavil sto let.

autor: Jan Beneš
Spustit audio