Minoritský kostel v Českém Krumlově ožívá, po obnově se dočká znovuvysvěcení

Pamatuje ještě vládu Karla IV. a prvních Rožmberků na Krumlovském panství. Ale má za sebou taky éru zapomnění a úpadku. Řeč je o minoritském kostele v Českém Krumlově, který je součástí rozsáhlého areálu středověkých klášterů. Ty teď prošly kompletní obnovou a už v neděli se kostel dočká nového vysvěcení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český Krumlov plánuje opravy klášterů. Hotové mají být v červnu 2015

Český Krumlov plánuje opravy klášterů. Hotové mají být v červnu 2015 | Foto: Ministerstvo kultury

Kostel Božího Těla a Panny Marie Bolestné je ještě provoněný politurou na nábytek a dřevěné lavice se tady lesknou ve svitu naleštěných lustrů.

„V kostele proběhl takový generální úklid. Máme tu úplně novou výmalbu světlejšího ražení, aby na pozadí víc vynikly zrestaurované barokní oltáře. Ty jsou vyčištěné a zbavené letitých nánosů špíny, jsou i nově pozlacené,“ popisuje tajemník českokrumlovského městského úřadu Radim Rouče.

Přehrát

00:00 / 00:00

Po obnově se otevírá minoritský kostel v Českém Krumlově. Zrekonstruovanou památku si prohlédl reportér Martin Pokorný

Část omítky minoritského kostela zůstala kamenná. Jak vysvětluje stavební manažerka Kateřina Slavíková, která má obnovu areálu klášterů na starosti, jedná se o původní gotickou fasádu. „Je to nejstarší část kostela. Je to část presbytáře, kde jsou i původní hrotitá gotická okna,“ říká.

Do klášterů se vrátila i slavná Krumlovská madona. Socha, která dříve měla v Českém Krumlově svoje stálé místo, stojí teď ve zrenovované křížové chodbě minoritského kláštera před vstupem do kostela.

„Pořídili jsme pro naše potřeby uměleckou kopii, protože k originálu uloženému v současné době ve Vídni nemáme možnost se dostat ani cestou výpůjčky. Chtěli jsme, aby si tento umělecký artefakt svoje místo v klášteře uhájil, a vystavujeme tady typickou klasickou kopii Krumlovské madony,“ upřesňuje Radim Rouče.

Nového vysvěcení se kostel dočká už tuto neděli. „Kostel bude slavnostně znovuvysvěcen panem biskupem českobudějovickým Vlastimilem Kročilem v půl jedenácté dopoledne,“ uzavírá Rouče.

Pro veřejnosti se kompletně obnovené a vybavené kláštery otevřou poslední listopadovou neděli.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme