Prezidenti Číny a Tchaj-wanu se sešli poprvé od konce čínské občanské války

Čínský a tchajwanský prezident se dnes setkali na historickém summitu v Singapuru. Krátká schůzka bylo prvním přímým kontaktem na nejvyšší úrovni od konce občanské války před 66 lety. Obě země si vzájemně nárokují svá území a prohlašují se za jedinou skutečnou Čínu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidenti Číny Ťin-pching a Tchaj-wanu Ma Jing-ťiou se setkali v Singapuru

Prezidenti Číny Ťin-pching a Tchaj-wanu Ma Jing-ťiou se setkali v Singapuru | Zdroj: Reuters

Si Ťin-pching a Ma Jing-ťiou si na úvod více než minutu třásli rukama, což doprovodili širokými úsměvy.

Čínský prezident řekl svému tchajwanskému kolegovi, že obě strany Tchajwanské úžiny mají schopnost i moudrost řešit své vlastní problémy. "Žádná síla nás nemůže odtrhnout. Jsme jedna rodina," uvedl Si Ťin-pching.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Singapuru se poprvé sešli prezidenti Číny a Tchaj-wanu. O průběhu historického setkání informuje redaktor Viktor Daněk

Ma Jing-ťiou odpověděl, že je odhodlaný prosazovat mír napříč Tchajwanskou úžinou, a dodal, že vzájemné vztahy by měly být založené na upřímnosti, moudrosti a trpělivosti.

Nepřímo také Si Ťin-pchinga vyzval, aby respektoval tchajwanskou demokracii. "Obě strany by měly vzájemně respektovat své hodnoty a způsob života," poznamenal.

Aby se státníci vyhnuli případnému faux-pas, vzájemně se oslovovali jen "pane Si" a "pane Ma". Ani jeden totiž oficiálně neuznává toho druhého coby hlavu státu.

Prezidenti Číny Si Ťin-pching (vpravo) a Tchaj-wanu Ma Jing-ťiou v jednacím sále | Foto: ČTK

Napětí mezi Čínou a Tchaj-wanem trvá od roku 1949. Tehdy nacionalisté v Číně prohráli občanskou válku proti komunistům a z pevniny byli nuceni se stáhnout až na ostrov Tchaj-wan. Obě země se navzájem nikdy neuznaly a nepodepsaly příměří, takže teoreticky jsou stále ve válečném stavu.

Ve skutečnosti se ale vztahy zlepšují už několik let, a to kvůli rozvoji obchodu. Tchaj-wan má v Číně továrny a Číňané z pevniny zase na ostrov jezdí na dovolenou. "Ty obrovské investice, které má Tchaj-wan v Číně, je potřeba zabezpečit a do jisté míry se prosperita ostrova velice úzce pojí s dobrými vztahy s pevninskou Čínou," říká sinolog Martin Kříž.

„Symbolická gesta, jako je třeba schůzka nejvyšších představitelů, jsou určitým kompasem pro ty, kteří jdou ve druhé řadě, to znamená podnikatele, ekonomy a další politické síly. Ukazuje se to, že přestože je tady velký rozpor mezi politickým uspořádáním, ekonomika hraje velice důležitou roli,“ podotkl.

Setkání v Singapuru se podle zdrojů stanice CNN připravovalo dva roky. Analytici už předem upozornili, že bleskový summit bude mít spíše symbolický než konkrétní význam. Obě strany před setkáním avizovaly, že nebude podepsána žádná dohoda a nechystá se ani žádné společné prohlášení - a to také oba představitelé dodrželi.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme