Nemocnice Na Homolce se brání proti pokutě 3 miliardy, podala odvolání

Nemocnice Na Homolce nesouhlasí s třímiliardovou pokutou, kterou jí udělil finanční úřad. Nemocnici potrestal za to, že údajně obcházela zákon o veřejných zakázkách. V letech 2011 až 2013 prý veškerý zdravotnický materiál pořizovala přes vlastní dceřinou společnost a nevypisovala výběrové řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice Na Homolce

Nemocnice Na Homolce | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Nemocnice se proti pokutě finančního úřadu odvolala. Ředitel Nemocnice Na Homolce Ivan Oliva ve vysílání Českého rozhlasu Plus řekl, že pokud neuspěje, bude se bránit právně.

„Již bylo šetření Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a ten naopak dospěl k závěru, že podmínky pro využití takzvané in-house výjimky v období 2011 až 2013 bylo v pořádku. Takže my budeme dál postupovat právními kroky. Můžeme požádat o posečkání, prominutí daně, předáme věc správnímu soudu, který má potom rozhodné slovo,“ uvedl Oliva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nemocnice Na Homolce se chce bránit proti třímiliardové pokutě od finančního úřadu. V rozhovodu pro ČRo Plus to řekl ředitel nemocnice Ivan Oliva

Ssankce podle něj ohrožuje existenci zdravotnického zařízení. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček z ČSSD dokonce situaci přirovnal k nevydařenému žertu.

Pokuta 2,99 miliardy korun vyměřená letos v září se vztahuje na období 2011 až 2013, kdy byl jedním z ředitelů Vladimír Dbalý. Ten kvůli zmanipulovaným nákupům čelí od dubna obvinění. Celkem se obžaloba týká celkem sedmi lidí.

Šest z nich se podle vyšetřovatelů podílelo na zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů. Nemocnici prý způsobili škodu téměř 57 milionů korun. Dva z nich údajně figurovali i při nákupu Leksellova gama nože, kde jsou spolu s další osobou obžalováni z korupce.

Nejpřísnější trest hrozí za uplácení dvěma obžalovaným, a to pět až 12 let vězení. Městský soud v Praze začne kauzu projednávat v lednu.

ČRo, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme