Egypt vyčítá Británii, že s ním nesdílí potřebné informace ohledně pádu airbusu

Zatímco Británie a Rusko pokračují v evakuaci svých občanů ze Šarm aš-Šajchu, egyptská vláda si postěžovala, že nedostala některé důležité zpravodajské informace týkající se pádu ruského airbusu minulý víkend. Turisté teď navíc odlétají bez zavazadel, což provoz na letišti vážně komplikuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté na letišti v egyptském Šarm aš-Šajchu

Turisté na letišti v egyptském Šarm aš-Šajchu | Zdroj: Reuters

Šéf diplomacie Sámeh Šukrí výslovně zmínil Spojené státy nebo Velkou Británii coby země, kvůli nimž Egypt tápe ohledně islamistického pozadí pravděpodobného bombového útoku na ruský stroj.

Premiér Cameron a další členové britské vlády se přitom odvolávají na poznatky tajných služeb, které ale Egypt nemá k dispozici.

Britští dopravci mezitím pokračují v odvozu turistů, kteří uvízli v Šarm aš-Šajchu. Většina sobotních spojů míří do Manchesteru a na londýnské letiště Luton.

Rusko zastavilo lety do Egypta, cestovní kanceláře začínají počítat ztráty

Číst článek

Egyptské úřady si stěžují, že vzdušný přístav v Šarmu je paralyzován horami zavazadel, které britské a teď i ruské aerolinky odmítají brát na palubu.

Daily Telegraph zjistil, že hlavním důvodem pro zastavení letů britských strojů ze Šarm aš-Šajchu bylo zjištění, že prakticky neexistuje kontrola pro vstup pozemního personálu do areálu letiště.

Egypt kontroluje letištní záznamy

Možná i kvůli tomu začaly egyptské úřady s kontrolou letištních kamerových záznamů. Vyšetřovatelé zjišťují, jestli někdo nepozorovaně neprošel kolem bezpečnostních kontrol a všímají si i podezřelé činnosti policistů a zaměstnanců letiště.

Jde vůbec o první náznak toho, že Egypťané pracují s verzí, že pád ruského letadla způsobil někdo úmyslně. Posílení bezpečnostních opatření na letišti v Šarm aš-Šajchu potvrdil přímo z místa i blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szántó.

Dánsko, Norsko a Finsko varují před cestami do egypského Šarm aš-Šajchu

Číst článek

Pravdou ale zůstává, že bezpečností opatření nejsou tak vysoká, jako například v Izraeli, nebo na Káhirském mezinárodním letišti.

Po celé délce ranveje je sice každých 300 metrů budka, ve které hlídá egyptský policista, ale za tmy a zhoršených povětrnostních podmínek by nebyl problém kolem hlídačů nepozorovaně proniknout.

Sinaj - letecké neštěstí | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme