Světluška darovala nevidomým 5,2 miliónu korun

4. únor 2005
HandyCamping

Nadační fond Českého rozhlasu rozdělil v roce 2004 z výtěžku 2. ročníku sbírky Světluška na přímou pomoc nevidomým částku 5 250 607 Kč. Z toho 4,8 miliónu korun nasbíraly do lucerniček 15. září ve více než 300 městech ČR "světlušky". Další finanční prostředky přišly přímými dary na sbírkové konto, dárcovskými SMS a při jedinečné SMS aukci na vlnách ČRo 1 - Radiožurnálu.

15. září 2004 mohli lidé v ulicích 300 českých měst již podruhé potkat tisíce "okřídlených broučků" - světlušek. Studenti v kostýmech světlušek nabízeli pohlednice se světluškou namalované nevidomou malířkou Pavlou Francovou. Za každou zakoupenou pohlednici vybírali symbolických 25 korun do zapečetěné lucerničky - pokladničky. Na koordinaci projektu v regionech se opět podílely vybrané domy dětí a mládeže a střediska volného času. Ke spolupráci přizvaly stejně jako v předchozím roce střední a vyšší školy a spřátelené neziskové organizace.

V průběhu celého roku se uskutečnily desítky doprovodných benefičních akcí, jejichž výtěžek putoval na konto Světlušky. Do nového roku vstoupila Světluška společně s turisty. Klub českých turistů uspořádal 45 novoročních pochodů pod názvem Novoroční čtyřlístek. Prodej čtyřlístků přinesl Světlušce téměř 97 tisíc korun. Od května bylo možné podpořit Světlušku formou dárcovských SMS. Do konce roku 2004 bylo odesláno 15 713 DMS s heslem Světluška a na konto bylo připsáno dalších 424 251 Kč. Po celý rok přicházely dary i na sbírkové konto Světlušky deset devítek 9999999999/0600.

Mezi nejnápaditější benefiční akce patřila historicky první SMS aukce v éteru. V červnu dražil Český rozhlas 1 - Radiožurnál na svých vlnách sošku Anděla - cenu Akademie populární hudby za píseň NEBE darovanou do dražby Annou K a Tomášem Varteckým. Výtěžek ve výši 92 tisíc korun putoval na zakoupení přístroje na měření nitroočního tlaku pro zrakově postižené děti v Centru zrakových vad v Motole.

Druhý ročník projektu slavnostně ukončil vánoční koncert pro Světlušku. Pro všechny světluščí dárce, dobrovolníky a příznivce, kterým patří obrovské poděkování, zazpívala Marie Rottrová a Karel Plíhal. Pro ty, kteří nemohli být 12. prosince s námi v pražském Lucerna Music Baru, přenášel koncert živě Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

Světluška je dlouhodobý sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu, nad nímž převzala záštitu ministryně školství Petra Buzková. Výtěžek celoroční sbírky je určen zejména na pomoc nevidomým dětem a lidem s těžkým zrakovým a kombinovaným postižením, kteří se dostali do tísnivé životní situace. V roce 2004 se na kontě Světlušky shromáždilo téměř 6 miliónů korun.

O rozdělení finančních prostředků ze sbírky Světluška rozhoduje Grantová komise nezávislých odborníků. O příspěvek ze sbírky může požádat jakýkoli jednotlivec s těžkou ztrátou zraku nebo nezisková organizace poskytující zrakově postiženým odborné služby na území ČR na základě předloženého projektu. Uzávěrka pro podání žádosti o grant v hlavním grantovém řízení byla 31. října 2004. Jednotlivci mohou žádat o podporu v průběhu celého roku. Neziskové organizace mohou předkládat projekty mimo hlavní grantové řízení pouze v naléhavých případech.

autoři: jkr , mak
Spustit audio