V Barmě skončily parlamentní volby, šanci na vítězství má strana bývalé disidentky Su Ťij

Parlamentní volby v Barmě skončily, výsledek bude známý ale až za několik dnů. Očekává se vítěztsví Národní ligy pro demokracii opoziční političky Su Ťij, která dostala Nobelovu cenu za mír. Jsou to už druhé volby od chvíle, kdy se vojenská junta dobrovolně vzdala části moci, minulé hlasování před pěti lety ale mimořádně populární Su Ťij a její strana bojkotovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aun Schan Su Ťij na návštěvě Prahy

Aun Schan Su Ťij na návštěvě Prahy | Foto: Filip Jandourek

Podle současné ústavy se prezidentem nesmí stát ten, jehož dětí mají cizí státní příslušenství. Mnozí tuto klauzuli vnímají jako způsob jak mimořádně populární Su Ťij vyšachovat.

Armáda v parlamentu automaticky obsazuje čtvrtinu křesel. K získání nadpoloviční většiny mandátů by tak musela Národní liga pro demokracii získat víc než dvě třetiny hlasů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barmánci zvolí nové složení parlamentu. Situaci v zemi přiblížil Ondřej Himmer

Su Ťij má velkou podporu hlavně ve velkých městech, říká Sabe Soe z pražského Barmského centra, která volby sleduje v Rangúnu.

„Má určitě obrovskou podporu od lidí, ale jde o to, jak volby proběhly. Jestli proběhly spravedlivě, férově a bez manipulace, tak není pochyb, že by strana Su Ťij mohla získat většinové vítězství.“

Současný prezident a bývalý generál Thein Sein slíbil, že armáda bude výsledky voleb respektovat.

Ačkoliv na průběh voleb dohlíží na 10 tisíc pozorovatelů, objevují se první informace o možných manipulacích s hlasy, které voliči odevzdali v předstihu.

Část z nich předběžně hlasovat nemohla, protože nebyli v seznamech. Barmánci v zahraničí se zase často nemohli včas registrovat.

„Nebudou viditelné překážky pro voliče, aby dávali svůj hlas, ale nemůžeme úplně stoprocentně tvrdit, že volby budou svobodné a férové,“ upozornila Sabe Soe.

Problematické je také postavení pronásledované menšiny Rohingů. Volit nesmí žádný z asi milionu příslušníků tohoto etnika, kterému Barma upírá občanská práva.

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme