Británii zaplavily vlčí máky, země si připomíná padlé vojáky

Británii zaplavily tak jako každý rok touto dobou květy vlčích máků. Lidé je nosí coby připomínku dnešního Dne veteránů. Hlavní akce na londýnské třídě Whitehall se tradičně účastnila i královna Alžběta II. Hrdinství vojáků padlých v dávných i moderních konfliktech ale uctívají obyvatelé po celé zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Británie si připomíná válečné veterány a padlé vojáky

Británie si připomíná válečné veterány a padlé vojáky | Zdroj: Reuters

V Londýně se tentokrát vzpomíná se hlavně na události staré 100 let, to znamená na krvavé bitvy úvodní fáze první světové války.

Na Big Benu se po setmění budou promítat jména bitev z tohoto období, kde vojáci Britského společenství prolili krev.

Jinak vzpomínkové akce nijak nevybočují ze zaběhlých zvyklostí. Letos panovnice do Londýna pozvala nizozemského krále Viléma-Alexandra. Drobnou změnou je, že s ohledem na věk a zdraví válečných veteránů se hlavní akce na londýnské třídě Whitehall u památníku Cenotaph o něco zkrátila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Británie si připomíná hrdinství válečných veteránů. Vzpomínkové akce sleduje zpravodaj Jiří Hošek

Právě tam položila královna Alžběta II. svůj věnec tvořený květy vlčích máků, symbolu, který se váže k básni kanadského vojenského lékaře Johna McCraeho Flanderská pole. V 11 hodin místního času se se pak celá země ponořila na dvě minuty do ticha.

Pozornost vzbudila Strana pro nezávislost Spojeného království (UKIP), která si písemně stěžovala u královny, že se její předseda Nigel Farage nemůže zúčastnit oficiálních vzpomínkových akcí. Podle BBC už ale 30 let platí dohoda, že pozvání dostanou jen šéfové stran, které mají alespoň šest poslanců v Dolní sněmovně.

Co se týče vztahu Britů k válkám a válečným veteránům, prohlubuje se v posledních letech propast ve vnímání první a druhé světové války na jedné straně a moderních konfliktů s britskou účastí na straně druhé. Část britské populace, hlavně pak mladí lidé, brali a berou s velkou nevolí třeba britské angažmá v irácké válce a nechtějí tyto věci směšovat.

Jinak ale existuje celospolečenská shoda, že si národ památku padlých hrdinů a válečných veteránů musí připomínat a nikdo to nezpochybňuje.

Minuta ticha se drží tento víkend před fotbalovými zápasy. Hráči odění v dresech speciální série s vlčím mákem na hrudi se drží kolem ramen ve středovém kruhu a odznáček s logem klubu propojený s rudým květem mají v klopě i trenéři, včetně argentinského kouče Tottenhamu Mauricia Pochettina, jehož země s Velkou Británií v roce 1982 válčila.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme