Spor mezi vnučkou Ferdinanda Peroutky a prezidentem začne soud řešit příští rok

Spor vnučky Ferdinanda Peroutky Terezie Kaslové a Hradu by se mohl dostat k soudu v lednu nebo v únoru příštího roku. Vnučka slavného novináře zažalovala stát kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana o jejím dědečkovi. Miloš Zeman mu totiž přibližně před rokem přisoudil autorství článku Hitler je gentleman.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman předal státní vyznamenání | Foto: Filip Jandourek

Žalobu na stát bude nově řešit soudkyně Kateřina Sedláková. Původně se měla kauzou zabývat manželka bývalého poslance ODS Kateřina Tluchořová. Čelila ale námitce z podjatosti.

„Předpokládám, že tato věc by mohla být nařízena někdy v průběhu ledna nebo února příštího roku. Dříve zcela určitě ne,“ odhadla Sedláková, kdy nařídí soudní líčení.

Vnučka Peroutky Kaslová žádá od prezidenta omluvu. „Nám postačí, když bude zveřejněna v písemné formě na stránkách prezidenta republiky,“ upřesnila.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček nechce chystané právní kroky prozrazovat před začátkem soudu.

„Věc je plně v rukou právního zástupce Kanceláře prezidenta republiky s tím, že v záležitosti spolu úzce spolupracujeme, protože jsem byl tím, kdo se zabýval velmi zevrubně publikační činností Ferdinanda Peroutky, takže dávám k dispozici určité podklady,“ řekl.

Že by se Miloš Zeman Peroutkově vnučce omlouval, Ovčáček nepředpokládá.

"Pan prezident už se omluvil za to, že se nepodařilo článek nalézti doposud. To bylo veřejně řečeno na tiskové konferenci, která byla vysílaná i televizí. Bylo to na Vysočině. To mohu potvrdit. Já celý ten příběh považuji za velmi užitečný. Je to důkaz, že i velký novinář může v kritické chvíli selhat,“ uvedl dnes v televizi Prima.

Spor začal v lednu, kdy prezident Zeman mluvil o údajné fascinaci intelektuálů nacismem a zmínil, že selhal i Ferdinand Peroutka. Podle prezidenta napsal článek s názvem Hitler je gentleman.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme