Soubor kladenského divadla stále hraje v provizorních podmínkách, umělecký šéf odchází

Budoucnost souboru Městského divadla Kladno je nejistá. Přišel o svého uměleckého šéfa. Daniel Přibyl končí, protože necítí podporu ze strany vedení. Soubor vedl poslední tři roky v provizorních podmínkách. I přesto společně dosáhli na řadu ocenění a nominací. Budova divadla se stále opravuje a není jisté, kdy se znovu otevře.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Měststké divadlo Kladno

Měststké divadlo Kladno | Foto: Jana Káninská

Městské divadlo Kladno na Pražském festivalu německého jazyka převzalo v sobotu večer Cenu Josefa Balvína za inscenaci Brémská svoboda.

Jedná se o ocenění za nejlepší inscenaci původního německojazyčného textu. Slavnostní večer ale nesl soubor kvůli odchodu uměleckého šéfa hořce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Soubor Městského divadla Kladno hraje stále v provizorních podmínkách. Teď navíc přišel o svého uměleckého šéfa. Podrobnosti zjišťovala Veronika Štefanová

„Jako dlouholetý soubor kladenského divadla se cítíme vážně ohroženi. Jsme teď bez vize další budoucnosti a paní ředitelka Bendlová dělá práci lehce likvidační, aby město mělo volně zrekonstruovanou budovu volnou pro svoje záměry,“ řekl herec Tomáš Petřík.

Opravovaná budova divadla se měla otevřít v lednu premiérou inscenace Tančírna. Její zkoušení ale vedení divadla zrušilo. Stejně tak zrušilo dramaturgický plán na letošní sezonu.

Náhradu za Daniela Přibyla ředitelka divadla Blanka Bendlová zatím nemá. Vyčkává prý kvůli nedokončeným opravám.

„Neznáme úplně přesné termíny, tak bude teď složité, abych případnému novému uměleckému šéfovi nedokázala říct právě tyto limity, odkdy tam přesně budeme,“ vysvětlila.

„Pokud inzerát, předpokládám, vypíšu v brzkých dnech, určitě tam dám termín tří nebo čtyř měsíců, aby se lidi hlásili a měli čas si to promyslet,“ dodala.

Daniel Přibyl zdůvodnil svůj odchod z funkce tím, že ředitelka ani zřizovatel divadla jeho uměleckému vedení nedůvěřovali.

„Klíčové je pro mě, aby ten soubor byl zaopatřen umělecky i ekonomicky, aby zůstalo zachované, co jsme tam teď společně vytvářeli,“ zdůraznil.

V Městském divadle Kladno skončí Daniel Přibyl na konci listopadu.

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme