Katedrála Božského Spasitele v Ostravě má unikátní pohyblivé vitráže

Stavební ruch kolem katedrály Božského Spasitele v Ostravě pomalu utichá. Kromě toho, že jde o druhý největší kostel na Moravě, bude mít zrekonstruovaný chrám i další unikát - moderní pohyblivé vitráže. Na těch se podíleli umělci z tamní Fakulty umění Ostravské univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě

Katedrála Božského Spasitele v Ostravě | Foto: F. Tichý

„V katedrále byly vitráže před druhou světovou válkou, jsou zdokumentované, nicméně při bombardování byly hodně poničené a už nebyly obnoveny,“ říká projektový manažer Miroslav Přikryl z ostravsko-opavského biskupství.

Obrovská třímetrová okna katedrály vypadají jako z obyčejného průhledného skla. Šest z nich se ale zanedlouho rozsvítí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekonstrukce ostravské katedrály Božského Spasitele finišuje. Co v ní lidé po otevření najdou, zjišťovala Zdislava Mochová

„Z venku to nebude pozorovatelné, ale zevnitř bude uprostřed okna obraz, který bude podsvětlený venkovním světlem. Tím se bude obraz i proměňovat, jak moc bude venku svítit slunce, tak moc bude kontrastní. Na obrazovkách se bude zobrazovat výtvarný obsah,“ vysvětluje Miroslav Přikryl.

Obrazy vytvořili studenti a absolventi fakulty umění Ostravské univerzity. V soutěži se sešla zhruba dvacítka děl, mezi nimi i výtvory 22leté studentky kresby Kristýny Drápalové. Své obrazy upravila v počítačovém programu, a vzniklo tak několik pohyblivých sekvencí.

„Nepodaří se to každý den spolupracovat na křesťanském tématu. Církev určitě nepatří do minulosti a nevidím důvod, proč by mělo ztratit související linii umělecké tvorby v sakrálním prostoru,“ myslí si Kristýna.

I to byl důvod, proč do unikátních vitráží biskupství neváhalo investovat zhruba milion korun. Lidé je poprvé uvidí při otevření katedrály 22. listopadu.

Zdislava Mochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme