Elektronická evidence tržeb bude pro podnikatele povinná už v roce 2018

Pro všech zhruba 600 tisíc podnikatelů v Česku, kteří přijímají tržby v hotovosti, bude elektronická evidence tržeb povinná od roku 2018. Zákon o evidenci tržeb ale začne pro jednotlivá odvětví platit postupně. V pořadu Otázky Václava Moravce to uvedla náměstkyně ministra financí Simona Hornochová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokladna

Pokladna | Foto: Tomáš Adamec

Zákon, který nyní projednává Poslanecká sněmovna, by měl mít účinnost od srpna 2016. Nejprve by se měl zákon podle Hornochové týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb.

O tři měsíce později by se měl do evidence zařadit maloobchod a velkoobchod. Následně by měla nastat dvanáctiměsíční pauza. Poté by měli evidovat tržby zbývající podnikatelé z dalších oborů a nakonec, po dalších třech měsících, i drobní živnostníci.

Elektronická evidence může zkomplikovat podnikání, ne všude je dostupný rychlý internet

Číst článek

Hornochová zároveň upozornila, že projekt evidence tržeb nepřinese nárůst administrativních povinností podnikatelům.

Evidence tržeb by mohla do státní pokladny podle dosavadních vládních odhadů přinést až 12 miliard korun ročně. Prodejci, na něž tato povinnost dopadne, budou odesílat údaje do centrální databáze, a to buď bezprostředně, nebo v některých případech do pěti dnů.
Zdroj: ČTK

„Přístroj sám bude komunikovat s Finanční správou a jen na začátku bude muset podnikatel jít na úřad a získat heslo a jméno. Jestli něco nepřináší administrativní povinnosti, tak je to toto," uvedla.

Přitom 58 procent lidí se podle průzkumu firmy Median pro Českou televizi domnívá, že evidence tržeb podnikatelské prostředí nezlepší.

Podle Hornochové je prý důvodem takového výsledku především negativní kampaň vedená proti projektu. Odmítla i obavu podnikatelů z připojení k internetu, které evidence tržeb bude vyžadovat.

„Rychlý internet není žádným způsobem potřeba. Datová zpráva bude mít 8 kB. Přitom velikost jedné fotky z dovolené by pokryla měsíční provoz restaurace," popsala.

Náměstkyně také upozornila, že u restaurací a stravování klesne sazba daně z přidané hodnoty z 21 na 15 procent.

Elektronickou evidenci tržeb považuje vládní koalice za jednu ze svých priorit. Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš potvrdil, že rezignuje, pokud nebude fungovat. Vláda si od projektu slibuje omezení šedé ekonomiky a daňových úniků.

Elektronická evidence tržeb | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme