Dizu Plaatjies And Friends: Ubuntu - The Common String

9. listopad 2015

Jihoafrický hudebník Dizu Plaatjies je mužem mnoha profesí. V současné době přednáší etnomuzikologii na univerzitě v Kapském městě, ale začínal jako pouliční hudebník se skupinou bubeníků, kteří časem vyměnili své bubny za marimby, nástroje pro jihoafrickou hudbu velmi typické.

Skupina známá pod názvem Amampondo se stala jedním z nejúspěšnějších jihoafrických vývozních artiklů. Během své dráhy Plaatjies spolupracoval například s moravským houslistou Jiřím Pavlicou, s nímž natočil album, i s dalšími hudebníky světové pověsti. Vedle toho je též stavitelem tradičních nástrojů, hudebním sběratelem a fundovaným znalcem hudby i lidových zvyků z dalších jihoafrických zemí včetně Zimbabwe či Mosambiku. Před dvěma lety založil novou sestavu, Ibuyambo, s níž letos vydal debutové album.

Pro Dizu Plaatjiese - podobně jako pro všechny jihoafrické hudebníky černé pleti - byl konec apartheidu a počátek demokracie před dvaceti lety životním zlomem. Plaatjies například účinkoval na oslavě narozenin prvního svobodně zvoleného jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely, jednu ze svých skladeb věnoval bojovníku proti apartheidu, studentskému vůdci Steve Bikovi, který se stal obětí policejního teroru.

03507864.jpeg

Dizu Plaatjies na svém novém albu používá především typické jihoafrické nástroje jako marimby či flétny, vyhýbá se elektrickým klávesám a neusiluje o fúzi se západními styly. Ve výbavě má i nástroj o jedné struně, připomínající luk, který kdysi putoval s africkými otroky do Nového světa a v Brazílii je například známý pod jménem berimbau.

V dnešní Mozaice uslyšíte například skladby: Inkomo, Mandela Afrika, Ithemba Liyadanisa, Traffic iJemile (Township Traffic Jam).

Spustit audio