Česká republika láká odborníky z Ukrajiny. Vláda bude schvalovat modré karty

Česko chce usnadnit odborníkům z Ukrajiny získávání pracovního povolení. Schválit by to dnes měla vláda. Už v listopadu se zrychlí vízová procedura pro počítačové a technické specialisty. Začne tak pilotní projekt takzvaných modrých karet pro Ukrajince, o které mají zájem české firmy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Filip Jandourek

Osmnáctiletá Anna z Doněcka už se byla podívat na to, kde by mohla bydlet v západočeském Chebu. Také tamní radnice totiž nabídla Ukrajincům pomoc. O své budoucnosti má Anna jasnou představu:

„Líbí se mi tady a chci tady žít. Studuji obor zaměřený na informační technologii. Když tady nenajdu možnost studia, možná si vyberu jiné město. Uvidíme, jak to dopadne.“

Na Ukrajině si lidé podle neziskové organizace Ukrajinská iniciativa vydělají v přepočtu kolem tří až šesti tisíc korun. Řada tamních odborníků proto usiluje o práci v Česku. Vláda by jich chtěla přivést asi pět set ročně.

Pilotní projekt zjednodušuje vydávání pracovních povolení a tzv. modrých karet pro cizince, kteří jsou schopni zaplnit volná místa poptávaná neúspěšně českými firmami.

„Celý systém umožní specialistovi na Ukrajině, aby na základě toho, že je o něj zájem, přišel na zastupitelský úřad a to, co trvalo několik hodin, se zkrátí na pět deset minut,“ vysvětluje ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD, jak bude zaměstnávání cizinců organizované.

„My jsme tady měli silnou technickou generaci v 60. a 70. letech. Tito lidé jsou dnes na odchodu do důchodu a demografická křivka je bohužel neúprosná. Ze škol nám zkrátka přichází málo techniků,“ objasňuje analytik společnosti LMC Ervín Dombrovský, proč o místa pro odborníky nemají často zájem Češi.

S návrhem nesouhlasí odbory. Podle nich už můžou zahraniční experti získat zaměstnanecké karty teď. O novince chtějí proto ještě jednat s vládou a zaměstnavateli na takzvané tripartitě.

Občané nečlenských států EU pracující v ČR | Foto: ČTK

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme