Britský náčelník generálního štábu obvinil šéfa opozice z podkopávání systému jaderného odstrašení

Spor o jaderné zbraně vede britský náčelník generálního štábu s lídrem opozice. Generál Houghton obvinil předsedu labouristů Jeremyho Corbyna, že podrývá britský systém jaderného odstrašení. Corbyn totiž opakovaně prohlásil, že by jako premiér nikdy nedal souhlas k použití nukleárních zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeremy Corbyn

Jeremy Corbyn | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, YouTube/ exadverso

Generál sir Nicholas Houghton na BBC zdůraznil, že celý systém jaderného odstrašení závisí na důvěryhodnosti případného použití nukleárního arzenálu. Přesně to podle něj nový předseda labouristů zpochybňuje.

Houghton v show Andrewa Marra prohlásil, že když někdo tvrdí, že prvek jaderného odstrašení nikdy nepoužije, tak nechápe, že se jaderné zbraně svou existencí vlastně každou vteřinu používají.

Sir Nicholas dodal, že by byl znepokojen, pokud by držitel Corbynova pohledu na věc získal skutečnou politickou moc.

Předseda Labour Party, který se dlouhá léta angažuje v kampani za jaderné odzbrojení, označil Houghtonovo vystoupení za porušení politické neutrality ozbrojených sil a bude žádat ministra obrany o vysvětlení.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme