Stávka v Lufthanse po pauze opět pokračuje. Zrušeny jsou i spoje s Prahou

Více než 900 spojů dnes nevyletí kvůli stávce palubního personálu německých aerolinek Lufthansa. Nespokojení zaměstnanci protestovali už v pátek a v sobotu a po nedělní pauze dnes pokračují. Stávkuje se na letištích ve Frankfurtu, Düsseldorfu a nově také v Mnichově. Protest, který je naplánovaný až do pátku tohoto týdne, se dotkne i spojení s Prahou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka palubního personálu aerolinek Lufthansa má trvat týden

Stávka palubního personálu aerolinek Lufthansa má trvat týden | Zdroj: Reuters

Všechna tři německá letiště patří k významným dopravním uzlům, dopad na leteckou dopravu je proto velký.

Nepoletí celkem 929 spojů na kratších i delších vzdálenostech, což je zhruba třetina všech letů, které dnes Lufthansa plánovala. Stávka postihne asi 113 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okolnosti stávky německé Lufthansy přiblížil německý zpravodaj ČRo Pavel Polák

Omezení se týká i spojení s Českou republikou. Lety mezi Frankfurtem a Prahou se dnes kompletně ruší, z Mnichova do Prahy se ruší zatím jen jeden let.

Lufthansa se snaží cestující odbavovat přes své dceřinné aerolinky, kterých se stávka tolik nedotýká, ale v tak velkém rozsahu se to nedá zcela zvládnout.

Důvodem stávky je nespokojenost palubního personálu. Odboráři chtějí pro stevardky a stevardy zvýšení platu o pět procent, podíl na zisku koncernu a zachování firemního penzijního systému.

Odbory také nesouhlasí s plánovanou transformací Lufthansy, která chce v budoucnu posilovat v oblasti nízkonákladové letecké dopravy. Odboráři se obávají, že zaměstnanci v tomto sektoru budou mít horší pracovní podmínky.

V tom si palubní personál rozumí i s piloty Luftahnsy, kteří kvůli těmto plánům také opakovaně stávkovali.

Odborová organizace UFO, která zastupuje palubní personál a která má asi 19 tisíc členů, už dříve oznámila, že stávka potrvá až do pátku.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme