Oldřich Kužílek: Dojemný příběh o ztracené události

9. listopad 2015
Glosa

Ještě donedávna byl svět ztracených událostí přehledný. Například se slečna seznámila s mládencem, moc se jí líbil, šla na rande, ale nějak to nevyšlo, buď si vzala nesprávné šaty nebo něco blbého řekla, nebo mládenci v kavárně, kam po kině zašli, učarovala servírka. Příště se už neozval.

Anebo šel pán na konkurs do zaměstnání, nervozitou předtím nespal, při pohovoru byl roztržitý, všecko pomotal a zamotal, takže z toho zas nic nebylo.

Tyto ztracené události člověka mrzely, ale zůstaly v jeho životě. Dnes je to ale se ztracenými událostmi jinak. Díky facebooku se i význam ztracené události změnil. Představte si, že píšete na facebook nějakou událost, kterou chcete sdílet s přáteli.

Vyšperkujete text, doplníte fotku. Pak zazvoní telefon nebo si odskočíte na toaletu, pak uděláte s počítačem nesoustředěně pár kroků v jiném programu, kouknete na internetu jinam, a když se vrátíte k již skoro hotové události dodělat ji, zmizela. Ztratila se. Museli byste ji psát znovu, připomínat si ty hezké formulace, a znovu hledat tu správnou fotku. Ale často se na to už vykašlete anebo nemáte čas. Událost zmizela a už není. Smutný a dojemný osud.

I vy jste z toho smutní. Vzpomínáte na zmizelou událost. Jako kdyby něco z vás umřelo. Taková pěkná byla, hezky načechraná, tolik lidí mohla potěšit, okouzlit. Kolik lajků by nasbírala! A najednou je pryč. Chudinka událost. Tak mladá byla, tolik se těšila mezi lidi. A kde je teď? A stala se vůbec? A stala se ta událost, že jste tu událost psali? Nebo z tohoto světa zmizela tak, že se ani neudála?

Z facebooku ale přece jak známo nic nemizí! Já si proto myslím, že existuje facebookové podsvětí, facebookový onen svět. Tam ty ztracené události spadly. Vytvářejí tam dvakrát virtuální realitu z nedokončených a ztracených událostí, příležitostí, nápadů, návrhů, záměrů.

Ztracené události si tam naopak vytvářejí postavy, které v nich vystupují, a ty postavy tam na onom facebookovém světě spolu komunikují, vytvářejí další události, sdílejí je a okouzlují se jimi. A čas od času se jim stane, že jim připravená událost z toho onoho facebookového světa zmizí. Ztratí se.

Propadne totiž sem k nám, objeví se tady, v našem facebookovém světě a vyvolá senzaci. Nikdo neví, kde se vzala, ale je tak neobvyklá a překvapivá, že ji každý lajkuje.

autor: Oldřich Kužílek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.