Poškodí hnutí ANO problémy v koalicích? „Lidi, kteří neplní volební program, vyloučíme,“ říká Jaroslav Faltýnek

Kolice pod vedením hnutí ANO se rozpadly v Opavě a Hodoníně, krizi zažívá koalice v Brně, delší dobu i v Praze. Kde vidí příčinu místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek? „Hnutí vneslo do politiky nový pohled, což logicky s sebou nese přání tradičních stran nás v koalici nemít,“ říká v rozhovoru s moderátorkou Helenou Šulcovu.

Na druhé straně připouští, že za problémy v koalicích nese vinu i hnutí ANO. „Většina lidí nemá žádné zkušenosti z komunální ani celostátní politiky,“ vysvětluje s tím, že se také občas objeví lidé, kteří mají své osobní ambice a zájmy.

„Snažíme se to rychle řešit, tyto lidi nebo celé buňky, celé organizace pokud možno rychle zrušíme a problém vyřešíme,“ ubezpečuje.

A udrží se koalice v Brně? „Strany v současné koalici se potkaly na jednání o víkendu a vzájemně se ujistily, že chtějí pokračovat dál,“ říká. Upozorňuje také, že je otázkou, do jaké míry koaliční partneři budou akceptovat požadavek hnutí ANO na výměnu radního Tomáše Kratochvíla.


Za hnutí Ano má do Senátu kandidovat žokej Josef Váňa. „Nevím, jaký bude politik, ale je to určitě osobnost. A v Senátu jsou především osobnosti s jasnými názory,“ říká Jaroslav Faltýnek.

A jak dalece situace v Brně poškozuje hnutí Ano před krajskými volbami? „Jsou nějaké průzkumy volebních preferencí, těžko říci, jak veřejnost vnímá aktuální stav,“ podotýká.

Důležité podle něj je, že ať už jsou v koalicích spory vyvolané osobními ambicemi lidí nebo jinými představami o plnění volebního programu, tak se hnutí Ano snaží vše rychle řešit. „Lidi, kteří neplní náš volební program, tak rychle vyloučíme,“ vysvětluje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , prh
Spustit audio