Horníci by měli chodit do důchodu o pět let dřív než ostatní, schválila vláda

O pět let dříve než ostatní pracovníci by měli chodit do řádného starobního důchodu horníci. Vyslovila se pro to dnes vláda, která o návrhu ministerstva práce a sociálních věcí jednala už popáté. Nová pravidla by měla platit od října příštího roku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horníci v dolech OKD

Horníci v dolech OKD | Foto: OKD, a. s.

Podle nových pravidel půjdou horníci do řádného důchodu v necelých 58 letech. Celkové výdaje na opatření, které musí schválit parlament, spočítalo ministerstvo práce na 11,6 miliardy korun do roku 2055.

Kabinet o novele diskutoval poprvé na jaře, pak v červenci a dvakrát v září. Proti návrhu se stavělo ministerstvo financí, které tvrdilo, že není možné kvůli hrozbě nezaměstnanosti měnit důchodový systém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dřívější odchod do důchodu horníci dlouhodobě prosazovali, připomněla redaktorka Lenka Jansová

Nová pravidla by měla podle plánu platit od října příštího roku. Dřívější odchod do penze by se mohl týkat až několik tisíc licí. „Počítáme s tím, že skutečně takové maximální číslo je asi 3,5 tisíce,“ odhaduje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

„Ale to je za situace, kdyby opravdu úplně všichni, kteří nastoupí do příslušného data, odpracovali těch asi 15 let v hlubinných dolech a využili tento institut. Nicméně, pokládám to za málo pravděpodobné, protože dochází k útlumu tohoto odvětví,“ doplnila ministryně.

Muži mají nyní do penze odcházet v necelých 63 letech. Důchodová hranice se každoročně odsouvá o dva měsíce. Podle návrhu by horníci teď tedy chodili do řádného důchodu v necelých 58 letech a do předčasné penze, která je možná až tři roky před termínem, by mohli nastupovat ani ne v 55 letech.
Pramen: ČTK

Podle návrhu ministerstva práce by dřívější důchod byl pro havíře, kteří dělali pod zemí a odpracovali 3300 směn v uhelném a 2200 směn v uranovém dole.

Pokud práce skončila po dosažení nejvyšší přípustné expozice, stačit by mělo o 319 směn v uhelném dole a u uranu o 219 směn méně.

Šéf státní kasy a předseda hnutí ANO Andrej Babiš chtěl, aby se na řešení více podílel majitel dolů OKD. Ministři za hnutí ANO se dnes zdrželi hlasování.

ČTK, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme