V centru pro migranty na australském Vánočním ostrově vypukly nepokoje

V detenčním centru na australském Vánočním ostrově se rozpoutaly nepokoje. Vyvolala je smrt jednoho z žadatelů o azyl, který z tábora utekl. Uprchlíci se vyzbrojili baseballovými pálkami a založili na řadě míst v komplexu požáry, které poničily lékařská, vzdělávací a sportovní zařízení. Stráže raději opustily areál a soustředí se jen na ochranu obvodového plotu tábora, kde je zadrženo asi tisíc lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé v Sydney demonstrují proti tomu, aby byli migranti zadržováni na ostrovech v Tichém oceánu

Lidé v Sydney demonstrují proti tomu, aby byli migranti zadržováni na ostrovech v Tichém oceánu | Zdroj: Reuters

Nepokoje podle australského ministerstva pro přistěhovalectví rozdmýchala skupina Íránců, kteří v neděli zahájili poklidný protest po úmrtí jednoho z íránských Kurdů, který z tábora utekl v sobotu. Mužovo tělo bylo nalezeno v neděli pod nedalekým útesem.

Ian Rintoul z australské organizace na pomoc uprchlíkům Refugee Action Coalition prohlásil, že Íránec „trpěl důsledky dlouhodobého svévolného zadržování.“ „Říkal ostatním z tábora, že už další zadržování nezvládne a chce ven,“ uvedl Rintoul.

Vánoční ostrov se nachází na odlehlém místě, 2650 kilometrů severozápadně od australského Perthu a 380 kilometrů jižně od indonéského ostrova Jáva. V táboře je v současnosti 203 osob.
Zdroj: ČTK

Asi 30letý muž přicestoval do Austrálie v roce 2010, a i když před dvěma a půl roky dostal status uprchlíka, stále čekal na vydání víz, která by mu umožnila opustit uprchlické centrum.

Austrálie uplatňuje velmi přísnou přistěhovaleckou politiku, znemožňuje běžencům, kteří doplují k australským břehům, usadit se v zemi a posílá je do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea nebo na australském ostrově Manus a Vánočním ostrově.

Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převáděčstvím a nelegální migrací.

„Pravidla platí pro všechny. Neexistují žádné výjimky. Nevěřte lžím pašeráků lidí. Tvrdí, že Austrálie zmírnila imigrační politiku. To se ale nestalo a vláda říká, že se to nestane ani v budoucnu,“ zdůrazňuje na známém videu generál Angus Campbell.

Austrálie každý rok přijímá přes 100 tisíc lidí. Vybírá si ale pečlivě podle jejich profesí a schopností, navíc zájemci musejí žádat ještě ve své domovské zemi. Loni mezi přijatými bylo také asi 12 tisíc lidí, kteří dostali azyl z humanitárních důvodů.

V australském migračním centru na Vánočním ostrově zuří nepokoje | Foto: ČTK

Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme